Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Descoperire cu amanuntul a pravoslavnicii credinte

0 opinii / Scrie o opinie
  • 19,27 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Descoperire cu amanuntul a pravoslavnicii credinte, Sfantul Ioan Damaschinul - editura Predania

„Descoperirea cu amaruntul a pravoslavnicii credinte”, socotita pe drept scrierea de capatai a Sfantului, se constituie in cea mai concisa Dogmatica orthodoxa – adevarat si atotcuprinzator dreptar al credintei, ramas pana in ziua de astazi o lucrare de referinta pentru toti iubitorii de Hristos. Acest bogat izvor de intelepciune patristica cauta sa infatiseze in chip sistematic invatatura crestina dreptslavitoare, intemeindu-se pe Scripturi si dovezi de-Dumnezeu-insuflate.

Cele patru „carti” in care este impartita lucrarea deslusesc, pe rand, cele privitoare la Dumnezeire, cele pentru Zidirea cea nevazuta si cea vazuta a lui Dumnezeu, cele legate de felurite rataciri si erezii ale vremii, cat si despre tainele vietii vesnice si viitoare. Editia de fata este cea dintai retiparire, cu litere latine, a primei traduceri romanesti a Dogmaticii Sfantului Ioan. Traducatorii, vestitii dascali paisieni Gherontie si Grigorie (viitorul Mitropolit al Tarii Romanesti, de curand proslavit intre sfinti), au adaugat la sfarsitul cartii substantiale note la text, dovedind o uimitoare eruditie theologica. Editia noastra nu isi propune sa inlocuiasca celelalte traduceri romanesti, ci doar sa puna la dispozitia cititorilor si cercetatorilor interesati de literatura theologica romaneasca veche un alt text paisian, de o alta factura decat textele filocalice, text ce a pus la grea incercare iscusinta traducatorilor.

Lasam cititorilor placerea de a descoperi rezultatele osardiei dascalilor nemteni. Biografie Unul dintre cei mai mari si insemnati sfinti din intaia mie de ani a crestinatatii, Sfantul Ioan Damaskin (†5 Decemvrie, 789) a ramas in cugetul Bisericii indeosebi pentru ravna cu care a aparat cinstirea dreptslavitoare a icoanelor inaintea prigonitorilor acelui veac. Luminat si intelept carturar, scolit la vestita scoala a Damaskului Siriei, si-a uimit dascalii cu marea sa sporire in cele ale muzicii, astronomiei, dreptului, algebrei, matematicii si, mai ales, theologiei. Retras intru linistire la Manastirea Sfantului Savva din Ierusalim, unde s-a si savarsit, Sfantul Ioan a dat nastere unei uriase opere theologice, ce cuprinde talcuiri, cantari si scrieri apologetice, precum „Octoihul”,

„Impotriva celor ce defaima sfintele icoane” sau cartea de fata, care i-au castigat supranumele de Hrisorróas („rau purtator de aur”).

Sursa: www.predania.ro

SPECIFICATII

Traducere Gherontie Ieromonahul si Grigorie Ierodiaconul
An aparitie 2011
Coperta Cartonata
Nr. pagini 281
Limba Romana
Cod 978-606-8195-10-0