Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Italia si Romania spre unitatea nationala

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_00311
  • Editura: Paideia
  • 43,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Stefan DELUREANU

Italia si Romania spre unitatea nationala – un secol de istorie paralela (1820-1920)

Editura Paideia, Bucuresti – 2020

Editia a II-a

Pret 36,00 Lei

 

Extras/ Italia Restauratiei si Principatele Romane

Italia Restauratiei ocupa un loc relevant in istoria raporturilor sale cu lumea romaneasca.

Ea intemeiaza prin Sardinia primele reprezentante consulare, initial cu caracter temporar, in Principate, conferind comertului si navigatiei sale in Marea Neagra si la Dunarea de Jos, noi dimensiuni dupa semnarea tratatului de amicitie cu Imperiul Otoman, in 1823 si, in special dupa pacea de la Adrianopol din 1829.

Despre aceasta Italie si, cu deosebire, despre Regatul Lombardo-Venetian si Marele Ducat al Toscanei, dispunem de imagini si judecati instructive, propuse compatriotilor spre stimulare la munca, initiativa creatoare, civilizatie.

Tot ea devine destinatie de studii universitare, inclusiv pentru primii bursieri de stat romani si, prin contactele cu stiinta si cultura sa, e indreptatit sa se poata vorbi de o mai mare pondere a valorilor patrimoniului italienitatii intre Dunare si Carpati.

In raport cu aceeasi Italie preunitara, aflata in freamatul patriotic al unei multiforme miscari regeneratoare care poarta numele de Risorgimento, si careia ii rezerva, de la originile ei, o rubrica distincta, presa nationala ilustreaza statornic concepte, aspiratii, programe si acte memorabile care, intr-un frapant paralelism cu procesul palingenetic romanesc sfarseste prin a se propune ca termen privilegiat de referinta.

Dat fiind statutul dublei dependente a Tarilor Romane, puse sub autoritatea sultanului si tutela tarului – potentati cu interese si teluri contrastante – normele carora ele sunt constranse sa li se supuna nu lasa niciun spatiu de manevra domnilor si guvernelor, in predestinatele orientari si cu atat mai putin in schimbari decisive de directie.