Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Emilia SERCAN - Cultul secretului. Mecanismele cenzurii in presa comunista

0 opinii / Scrie o opinie
  • 10,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Emilia SERCAN - Cultul secretului. Mecanismele cenzurii in presa comunista

POLIROM, 2015

Colectia Collegium. Media – coordonata de Mihai COMAN

Prefata de Mihai COMAN

 

Extras/ „Militia” informatiilor

„Biblia” cenzurii avea in jur de 100 de pagini si era organizata in 22 de capitole ce reglementau informatiile cu caracter general „nedestinate publicitatii” din domenii care acopereau toate sferele de interes public, de la datele economice la preturi, constructii, agricultura, transporturi, invatamant, sanatate, justitie sau chiar publicatii.

In Caietul de dipozitii din 1965, versiune considerata reper, la sectiunea „Diverse”  erau mentionate interzicerea publicarii, sub regim „restrictiv total”, a fotografii[lor] sau texte[lor] (expozitii, filme, televiziune, presa, tiparituri etc.) care popularizeaza in diferite ocazii (adunari, concursuri cultural-artistice)  taranii muncitori din tara noastra in opinci, obiele, nojite etc., precum si prezentarea de muncitori pe locurile lor de productie intr-o tinuta vestimentara necorespunzatoare”. Sintagma „vestimentatie necorespunzatoare” a muncitorilor a facut ca imaginile trecute prin filtrul cenzurii preventive sa fie de cele mai multe ori regizate, astfel ca muncitorii din fotografii sau din reportajele de televiziune erau imbracati cu camasi albe, ca ale unui birocrat, pe sub halatele sau salopetele impecabile.

[...] Tot in editia „Caietului” din 1970 erau cuprinse cateva reglementari care vizau si alte categorii de informatii decat cele incluse in registrele anterioare. Astfel, trebuia sa se informeze ierarhic si sa se obtina acordul conducerii DGPT pentru materialele care tratau:

[...] reproduceri de arta, continand motive religioase, felicitari editate cu prilejul sarbatorilor religioase, colinde etc.;

fotografii, desene, reclame etc. cu nuduri sau femei indecent prezentate; [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2015