In exclusivitate Icoana Sfantului Cuvios Iosif Isihastul

Rumanii fericiti de Cristian PREDA

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:sc_000165
  • Editura: Polirom
  • 39,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Cristian PREDA

Rumanii fericiti

Vot si putere de la 1831 pana in prezent

POLIROM, 2021

Colectia Opus – Stiinte politice

Editia a II-a revazuta si adaugita

Pret 39,95 Lei

 

Extras/ pp. 205-206

La sfarsitul anului 1947, tensiunea de pe scena politica sporeste, iar regele Mihai I este silit sa abdice. Din documentele diplomatice publicate recent reiese ca suveranului i s-ar fi propus trei variante:

a) poate sa ramana intreaga viata regele Romaniei, daca doreste sa se adapteze la evolutia „democratica” a tarii;

b) ar putea deveni, daca circumstantele o vor dovedi de preferat, presedinte al unei Republici romane;

c) va deveni, daca prefera, un simplu cetatean roman si va putea, in aceasta calitate, sa ramana in tara cat timp doreste.

Citind aceste optiuni, nu mai putem fi mirati ca tot regelui Mihai i s-a propus, in 1992, sa candideze la presedintie, pentru ca, mai tarziu, sa devina un simplu cetatean al republicii postcomuniste.

In noiembrie 1947, el a fost lasat sa plece din tara pentru a participa la nunta reginei Angliei, pentru ca nu cumva, spunea Groza, „sa creada lumea ca ar fi prizonier”. [...] Santajat cu uciderea a o mie de studenti si temandu-se ca el insusi va fi asasinat, Mihai I a semnat abdicarea, un act care, la final, continea formula „las poporului roman libertatea de a-si alege noua forma de stat”.

Era 30 decembrie 1947. Consiliul de Ministri s-a reunit in aceeasi zi si a decis ca „poporul roman a dobandit libertatea de a-si cladi o noua forma de stat – Republica Populara”.

[...] Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe s-a adaptat, la randul sau, foarte repede noii situatii politice. El transmitea eparhiilor si parohiilor din toata tara urmatorul mesaj:

In urma abdicarii regelui Mihai I si pana la dispozitiile Sfantului Sinod, in toate formulele de pomenire a capului Statului la rugaciuni se vor intrebuinta cuvintele Inaltul Prezidiu al RPR.

SPECIFICATII

Editura Polirom