Rumanii fericiti de Cristian PREDA
- Cod produs:sc_000165
- Editura: Polirom
-
39,95 lei
DESCRIERE
Cristian PREDA
Rumanii fericiti
Vot si putere de la 1831 pana in prezent
POLIROM, 2021
Colectia Opus – Stiinte politice
Editia a II-a revazuta si adaugita
Pret 39,95 Lei
Extras/ pp. 205-206
La sfarsitul anului 1947, tensiunea de pe scena politica sporeste, iar regele Mihai I este silit sa abdice. Din documentele diplomatice publicate recent reiese ca suveranului i s-ar fi propus trei variante:
a) poate sa ramana intreaga viata regele Romaniei, daca doreste sa se adapteze la evolutia „democratica” a tarii;
b) ar putea deveni, daca circumstantele o vor dovedi de preferat, presedinte al unei Republici romane;
c) va deveni, daca prefera, un simplu cetatean roman si va putea, in aceasta calitate, sa ramana in tara cat timp doreste.
Citind aceste optiuni, nu mai putem fi mirati ca tot regelui Mihai i s-a propus, in 1992, sa candideze la presedintie, pentru ca, mai tarziu, sa devina un simplu cetatean al republicii postcomuniste.
In noiembrie 1947, el a fost lasat sa plece din tara pentru a participa la nunta reginei Angliei, pentru ca nu cumva, spunea Groza, „sa creada lumea ca ar fi prizonier”. [...] Santajat cu uciderea a o mie de studenti si temandu-se ca el insusi va fi asasinat, Mihai I a semnat abdicarea, un act care, la final, continea formula „las poporului roman libertatea de a-si alege noua forma de stat”.
Era 30 decembrie 1947. Consiliul de Ministri s-a reunit in aceeasi zi si a decis ca „poporul roman a dobandit libertatea de a-si cladi o noua forma de stat – Republica Populara”.
[...] Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe s-a adaptat, la randul sau, foarte repede noii situatii politice. El transmitea eparhiilor si parohiilor din toata tara urmatorul mesaj:
In urma abdicarii regelui Mihai I si pana la dispozitiile Sfantului Sinod, in toate formulele de pomenire a capului Statului la rugaciuni se vor intrebuinta cuvintele Inaltul Prezidiu al RPR.
SPECIFICATII
Editura | Polirom |