Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

A fost odata ca niciodata Partidul Comunist Roman Adrian Cioroianu editor

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:sc_004652
  • Editura: Polirom
  • 59,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

A fost odata ca niciodata - Partidul Comunist Roman (1921-2021)

Pentru o istorie dezinhibata a „viitorului luminos”

Editor: Adrian Cioroianu

Editura Polirom, 2021

Pret 59.95 lei

 

Extras pag 355-356

In primavara anului 1938, Scarlat Calimachi avea, pentru orice ochi indiscret care l-ar fi urmarit din afara (si, cum vom vedea imediat, acesti ochi nu lipseau), infatisarea unui barbat care suferea in mod real de dorul sotiei sale. 
In varsta de 42 de ani, in luna aprilie a acelui an, Scarlat Calimachi se afla in Bucuresti (proaspat revenit din Botosani, unde mersese cu treburi), in timp ce sotia sa, Dida Calimachi, de 40 de ani, si unicul lor copil, in varsta de 10 ani, pe nume Dimitrie (alintat Mitia), se aflau la Paris. In consecinta, sotul ii trimitea sotiei scrisori elegant scrise (intr-un amestec interesant de randuri in limba romana si in limba franceza) si nu uita sa precizeze o (inventata ad-hoc) calitate princiara a sotiei sale: „Princesse Dida Calimachi, 59 Rue Notre-Dame des Champs, Paris, 6e, Franta” era adresa la care el isi trimitea gandurile. Dupa un scurt ocol prin anumite birouri de la Bucuresti, aceste ganduri chiar ajungeau la destinatie. 
Astfel, pe 7 aprilie, sotul ii adresa consoartei sale o scrisoare plina de detalii familiale si, printre altele, de melancolice (si deseori erotice) mangaieri verbale. Astfel, S.C. isi anunta sotia (pe care o alinta Didosca) ca i-a trimis un cec de 1 500 de franci francezi si nu ezita sa-i precizeze ca, in acel moment, un franc l-a costat, in Romania, 7,40 lei si ca, in plus, a obtinut cu greu suma in valuta straina de la Banca Nationala din Bucuresti.