Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Revolutia din 1989 – Invinsi si invingatori

0 opinii / Scrie o opinie
  • 64,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Revolutia din 1989 – Invinsi si invingatori

Volum coordonat de Anneli Ute GABANYI, Alexandru MURARU, Andrei MURARU, Daniel SANDRU

POLIROM, 2020

||||

Roland O. THOMASSON: Cine a folosit gloante dum-dum si ce ne spune aceasta despre decembrie 1989?/ e x t r a s

Rechizitoriul de 501 pagini din dosarul Revolutiei din 5 aprilie 2019, redactat de procurorii militari, nu face nicio mentiune despre folosirea gloantelor atipice, speciale in decembrie 1989. Mai exact, nu se aminteste utilizarea gloantelor explozibile dum-dum sau a unui alt tip de gloante neobisnuite. Nu a existat nicio dovada in marturiile pe care procurorii militari le-au luat de la participanti de-a lungul anilor? [...] Capitolul nostru incearca sa raspunda la aceste intrebari si sa explice semnificatia folosirii munitiei atipice, in special a gloantelor dum-dum, pentru a ne face o idee clara despre ce s-a intamplat atunci si de ce decembrie 1989 este atat de neinteles astazi.

p. 516/ e x t r a s

Mircea Boaba a povestit in saptamanalul Strict Secret – asociat cu cotidianul Romania libea  - la inceputul anului 1991 ce au gasit el si alti civili in dupa-amiaza zilei de 22 decembrie in cladirea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman – cladirea din inima Bucurestiului in care Nicolae Ceausescu a tinut cuvantarea de neuitat transmisa in direct in dupa-amiaza zilei de joi, 21 decembrie 1989:

In cabinetul 2, in camera de lucru a tovarasei de viata a celui mai iubit fiu [al tarii, n.n.], in lada unei canapele era un adevarat aresenal: 24 pistoale-mitraliere cu pat rabatabil si teava scurta, 22 pistolete Carpati, 2 Steeikin, 4 carabine cu luneta, semiautomate, doua pust-mitraliera, grenade de mana si la fund lazi metalice cu munitie de lupta – gloante incendiare, trasoare, perforante, explozive [dum-dum, n.n.], numai din cele normale nu... . [...]

Concluzii/ e x t r a s

Putine state au utilizat gloante dum-dum pe timp de razboi, intrucat semnatari importanti au cazut de acord in cadrul unei conventii de la Haga din 1899 sa interzica asemenea munitii atat de distrugatoare si de crude. [...] Din fericire, lista regimurilor care au folosit gloante explozive impotriva propriilor populatii – de obicei, atunci cand populatia respectiva are o identitate colectiva, o rasa, o etnie, o religie etc. diferita de cea a elitelor – este relativ scurta. [...]

Daca nu reusim sa recunoastem si sa facem publica folosirea gloantelor dum-dum de catre Securitatea lui Ceausescu in decembrie 1989 inseamna ca ascundem rolul Securitatii si al lui Ceausescu si responsabilitatea lor pentru varsarea de sange.

SPECIFICATII

An aparitie 2020