Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Mihai Eminescu, romanul absolut. Facerea si desfacerea unui mit

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,94 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Mihai Eminescu, romanul absolut. Facerea si desfacerea unui mit, Lucian Boia - editura Humanitas

Istoria nenumaratelor distorsionari pe care le-a produs in ultimul secol si jumatate cultul „poetului national“ merita astazi parcursa. Volumul de fata o prezinta cu detasare, acuitate critica si finete a observatiei. Oare vom reusi candva sa-l vedem (si sa-l citim) pe Eminescu eliberati de mitologia creata, de un secol si ceva, in jurul imaginii lui? In orice caz, istoria exagerarilor pe marginea numelui sau e plina de invataminte.

Pentru intelectualul roman din vremurile moderne, n-a existat de altfel piatra de incercare mai mare decat „Eminescu“ – un nume in fata caruia nu oricine si-a pastrat luciditatea si discernamantul. La inceput victima a detractorilor din epoca, el a cazut curand prada zelului glorificatorilor, care l-au sechestrat in irealitatea omagiului lor. Si cine, astazi, in afara de Lucian Boia, ne poate ghida mai bine pe acest teritoriu minat de fantasme, pentru a reveni pe taramul istoriei reale?

„Eminescu nu e perceput doar ca un foarte mare poet. A ajuns sa fie mai mult, mult mai mult decat atat. Ni se infatiseaza, la cota lui cea mai inalta, ca exponent suprem al romanismului. In ce ma priveste, am revizitat, printr-o cercetare proprie, toate fazele esentiale ale transfigurarii mitice a poetului. Nu e o carte (decat tangential) despre Eminescu, ci o privire asupra reprezentarilor poetului, un tablou sintetic al mitologiei eminesciene.“ (Lucian BOIA)

Sursa: www.humanitas.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 224
Limba Romana
Cod 978-973-50-5043-6