Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Manuscrisele medievale occidentale din Romania - CENSUS

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Adrian PAPAHAGI (coord.), Adinel-Ciprian DINCA in colaborare cu Andreea MARZA  |  Manuscrisele medievale occidentale din Romania - CENSUS

POLIROM - Biblioteca medievala, 2018

Colectie coordonata de Alexander Baumgarten

||||

Extras din Studiul introductive – Scopul si natura lucrarii

Exista diverse grade de descriere a manuscriselor, de la o simpla lista-inventar extrem de sumara (checklist sau handlist) pana la un catalog descriptiv complet. Un census este de regula  mai mult decat o lista, caci ofera identificari si descrieri minimale, si mai putin decat un catalog, dar scopurile si standardele lucrarilor de acest fel sunt extrem de variate. Exista census-uri care descriu cartile provenite dintr-un spatiu geografic, manuscrisele copiate intr-o anumita limba, texte de un anumit tip (juridice, ars dictaminis, decorate etc.), exemplarele unui text sau ale scrierilor unui singur autor, manuscrisele conservate intr-o anume colectie, sau in toate colectiile dintr-o tara, cum e cazul lucrarii de fata.

Exista census-uri apropiate de standardul unui simplu inventar, care se limiteaza la a identifica in ce biblioteci exista exemplare dintr-un text, fara a descrie manuscrisul sub aspect codicologic (material subiacent, numar de file, decoratie, tip de scriere etc.) si fara a mentiona alte texte care se pot gasi in manuscrisele recenzate. De regula, acestea mentioneaza locul de conservare, cota, data si provenienta manuscrisului, sau ofera detalii suplimentare minimale. Pentru o singura opera sau un singur autor pot exista census-uri mai complete. Chiar si in interiorul unei serii, cum este, de pilda, cea a manuscriselor petrarchesti, unii autori pot decide sa ofere descrieri codicologice mai extinse decat cercetatorii anteriori. In fine, unele lucrari decid sa adopte standarde de descriere extrem de exigente, mentionand toate detaliile care apar in cataloagele descriptive contemporane (structura si compozitia caietelor, asezarea in pagina si tipul de liniere, elementele, cromatica si stilul decoratiei, identificarea mainilor de copist si incadrarea precisa a tipului de scriere, transcrierea notelor de proprietate sau cu potential de datare si localizare, descrierea completa a  legaturii etc.)

SPECIFICATII

An aparitie 2018