Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ileana, Principesa Romaniei de Diana MANDACHE

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:CT_0243
  • Editura: Corint
  • 84,90 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Diana MANDACHE
Ileana, Principesa Romaniei
CORINT BOOKS, 2022
Colectia Istorie cu blazon – initiata si coordonata de Filip-Lucian IORGA 
 

Extras/ PROLOG
New York, 7 Mai 1954
In Foley Square din Manhattan veghea impresionanta cladire a Tribunalului Federal, acolo unde avea sa se intruneasca la ora 11.25 comisia Congresului pentru investigarea agresiunii comunismului in Europa. In sala 618, Charles Kersten, Edward Bonin, Ray Madden, Thaddeusz Machrowicz, Michael Feighan, Patrick Hillings, James McTigue erau pregatiti pentru audierea martorilor si analiza complexelor evenimente.
Lucrarile au fost deschise de presedintele comisiei, Charles Kersten, care a prezentat succint activitatea inceputa in acea saptamana la Chicago si continuata in New York. Kersten a mentionat scopul si importanta audierii unor personalitati care puteau oferi date esentiale. Comisia trebuia sa stabileasca „ce a insemnat cu adevarat sa traiesti sub comunism si ce a presupus cu adevarat sa fii controlat de comunisti”. Rolul sau era destinat identificarii metodelor prin care acestia preluasera puterea, studierii efectelor asupra populatiei, conducand la elaborarea unei strategii de stopare a raspandirii comunismului. Primul martor audiat in acea zi era principesa Ileana a Romaniei. In sala s-au auzit primele intrebari si raspunsuri:
„Jurati solemn ca veti spune adevarul, intregul adevar si numai adevarul, asa sa-mi ajute Dumnezeu?”
„Jur!”
„Va rugam sa ne spuneti numele intreg?”
„Ileana, principesa Romaniei.”
„Sunteti originara din Romania?”
„Sunt originara din Romania.”
„Cand ati parasit Romania?”
„Pe 12 ianuarie 1948.”
La acea data incepuse lungul drum al exilului. Sora si matusa de rege, principesa a Romaniei, arhiducesa a Austriei, Ileana a fost ultima fiica a reginei Maria si a regelui Ferdinand, si stranepoata a reginei Victoria.