Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Pe sub nucii Mitropoliei de Radu STANCIU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Radu STANCIU

Pe sub nucii Mitropoliei. O istorie a Strazii Principatele Unite

Colectia Planeta Bucuresti 

Editura Vremea, 2022

 

 

Strada Principatele Unite se gaseste in apropierea Pietei Unirii, la poalele Dealului Mitropoliei. Este una din arterele principale ale unui vechi cartier care reuseste inca sa isi pastreze cate ceva din linistea patriarhala a unui Bucuresti ce pare astazi din ce in ce mai desuet. Pentru trecatorul neinitiat venit dinspre miezul orasului, care poate a pornit la pas undeva pe Calea Victoriei sau Bulevardul Magheru, a razbit prin forfota cosmopolita a vechiului centru comercial si a traversat anevoie jungla de oameni si automobile pe care o numim Piata Unirii, a intra pe strazi precum Bibescu Voda, Sfanta Ecaterina sau Ienachita Vacarescu inseamna a intra intr-o alta lume. (...)

In strada Principatele Unite si mai departe, spre Parcul Carol, trecatorul atent la detalii va observa ca se gaseste si intr-un alt timp al urbanului. Centrul propriu-zis al Bucurestilor este dominat de cladiri inalte si masive din perioada interbelica sau din anii comunismului, cu exceptia rezervatiei din zona Lipscani unde se conserva cel mai vechi fond de cladiri al metropolei dambovitene Insa cartierul Dealului Mitropoliei traieste dintotdeauna in alt ritm, mult mai putin supus innoirilor, desi nu cunoaste vreo protectie reala la care legislatia patrimoniului teoretic l-ar indreptati. Rezultatul, pentru care strada Principatele Unite ofera cel mai bun exemplu, este un peisaj urban pestrit si stratificat. Un peisaj in care locuintele in stil neoromanesc din anii 1920 sunt imprastiate generos printre eclecticele case-vagon din Belle Epoque, iar venerabile constructii din vremea Regulamentului Organic, sau si mai vechi, inca supravietuiesc in liniste la umbra mini-blocurilor interbelice cu ornamente Art Deco.

Aceasta remarcabila stratificare a varstelor intr-un singur cartier si chiar pe o singura artera a fost motivatia, punctul de inceput si motorul cercetarii mele despre strada Principatele Unite. - Autorul