Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Regele Ferdinand cel loial - Din amintirile contemporanilor sai

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:CT_0342
  • Editura: Corint
  • 69,90 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

George N. BUDISTEANU (editor)

Regele Ferdinand cel loial. Din amintirile contemporanilor sai

Corint Istorie – Autori romani, 2022

Editie ingrijita si adnotata de Sorin CRISTESCU

 

 

Extras/ Mihail Manoilescu

Oamenii care gandesc asupra probemelor umanitatii s-au intrebat de mai multe ori in ce sta sufletul colectiv al natiunilor, cum naste si cum se modeleaza acest suflet de-a lungul vietii istorice a fiecarui popor.

Cugetatorii lumii au raspuns in felurite chipuri acestei intrebari, dar, din tot ce au putut ei sa aleaga, un lucru ramane mai clar si mai unanim recunoscut: sufletul colectiv al unei natiuni este tesatura de dureri comune.

Caci bucuriile comune nu inseamna niciodata atata solidaritate si atat fireasca contopire sufleteasca, cat durerile comune.

Numai durerile mari unesc, fiindca numai durerile mari purifica... ele sunt singura terapeutica sufleteasca care ucide germenii egoismului individual si da fiecarui copil al tarii acea pregatire a fiintei omenesti care premerge actelor de suprema uitare de sine.

Cea mai nobila forma durerii, pentru o natiune, ca si pentru un om, este suferinta amintirii pentru o fiinta scumpa pierduta. Este durerea care incearca si dovedeste puterea de simtire comuna a popoarelor.

O semenea durere ne invaluie, cu aripa ei neagra, pe noi toti, caci nu este camin romanesc in care capetele sa nu se aplece cu tristete la amintirea pe care o evoca anii impliniti de la moartea regelui Ferdinand al Romaniei.