Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Interpretarea Biblica intre Biserica si Universitate. Studia Oecumenica 10

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Interpretarea Biblica intre Biserica si Universitate. Studia Oecumenica 10, Ionita Alexandru (editor) - Editura Andreiana, 2016, Sibiu

Cel de-al zecelea volum al colecţiei „Studia Oecumenica” este editat de dr. Alexandru Ioniţa, cercetator in cadrul Centrului de Cercetare Ecumenica din Sibiu si aduna 18 studii de specialitate, scrise de profesori de teologie si cercetatori din domeniul hermeneuticii biblice din ţara si din strainatate. Volumul aparut la Sibiu este intitulat „Interpretarea Biblica intre Biserica si Universitate: perspective interconfesionale” si este primul dedicat studiilor biblice in Colecţia Oecumenica de la Centrul de Cercetare Ecumenica

Lucrarea este inedita si prin abordarea interconfesionala, autorii studiilor provenind din cinci confesiuni crestine: ortodoxa, catolica, evanghelic-luterana, baptista si penticostala. Acesti cercetatori au contribuit prin lucrarile lor la evidenţierea locului primordial pe care il au Sfintele Scripturi in viaţa crestina, fie in context academic sau duhovnicesc.

„Toti autorii au fost confruntati cu provocarea legata de interpretarea biblica si locul ei intre Biserica si Universitate, sau locul exegetului intre amvon si catedra. Subiectul s-a dovedit foarte incitant mai ales pentru autorii ortodocsi, deoarece traditia universitara in tarile ortodoxe este inca foarte tanara, in timp ce studiile biblice in Vestul Europei au deja o istorie ce nu poate si nu are rost sa fie repetata in Rasarit. Astfel, exegetul rasaritean, dupa o istorie lunga de secole – in care accesul la literatura si cunoastere in general a fost limitat in perioada ocupatiei otomane si apoi in perioada comunista – este astazi pus in situatia dificila de a-si gasi un mod de lucru specific, de a-si redescoperi identitatea in contextul comunicarii atat de facile si al interferentelor inevitabile cu celalalt. Daca in Vest s-au folosit deja nenumarate metode de interpretare biblica, fara sa fi atins una care sa multumeasca pe toti, mai ales mediile bisericesti, in Rasarit abia se cauta metoda cea mai potrivita de interpretare a Scripturii. Daca ne permitem sa generalizam, este evident ca, pe de o parte, s-a pus accent pe capacitatea critica, istorica si filologica a exegetului, separate de responsabilitatea bisericeasca fata de continutul si mesajul textelor, iar pe de alta parte s-a tinut la un atasament profund fata de texte si interpretarea lor patristica si spirituala”, spune editorul acestui volum, dr. Alexandru Ioniţa in Cuvant inainte.

Metode si interferenţe

Lucrarile autorilor din acest volum de studii sunt organizate in trei capitole. Primul capitol, intitulat „Metode si interferenţe in studiile biblice” aduna studii care abordeaza problema influenţelor existente in secolul al XX-lea, precum si receptarea mesajului biblic intr-o lume secularizata, unde Biserica are un rol extrem de important in aducerea Cuvantului evanghelic in sufletele oamenilor.

Nu lipsesc din acest capitol nici studii legate de metodele de interpretare biblica consacrate atat in mediul apusean cat si in cel rasaritean, autorii analizand in mod critic aceste metode, precum si „intenţia de a identifica o autonomie a ermineuticii ortodoxe” (p. 10).

Miezul lucrarii este cel de-al doilea capitol, numit „Biblie si Liturghie”. in aceasta parte a volumului, autorii isi prezinta academic rodul unui dialog intre ei, rezultatele unui demers de comunicare interconfesionala facilitata de Asociaţia „Dia.Logos”. in cadrul discuţiilor, autorii au ajuns la concluzia ca interpretarea biblica actuala trebuie sa se bazeze pe studiul aprofundat al textelor liturgice si omiletice, ca surse fundamentale patristice in hermeneutica biblica actuala.

„Consider ca acest capitol este valoros si pentru faptul ca trei autori au lucrat pe acelasi text biblic din mai multe perspective liturgice, dintre care nu trebuia sa lipseasca abordarea omiletica. Fara indoiala ca acestea, precum si studiile legate de interpretarea imnului biblic Magnificat in imnografia bizantina, ori cel despre tipologia vetero-testamentara in canoanele lui Romanos sau Andrei Cretanul, vor fi modele pentru alte studii atat de necesare in domeniul interpretarii liturgice a Scripturilor”, spune dr. Alexandru Ioniţa (p. 11).

Ultimul capitol este intitulat „Noi orizonturi”. Asa cum sugereaza si titlul, aceasta parte a volumului ofera cititorilor posibilitatea de a cunoaste noi metode de interpretare biblica, mai puţin cunoscute in spaţiul teologic si academic romanesc. Amintim aici conceptul gadamerian de experienţa estetica si interpretarea semiotica.

Sfintele Scripturile in mediul academic

Adresat publicului romanesc, volumul „Interpretarea Biblica intre Biserica si Universitate: perspective interconfesionale” are la origine o ediţie din 2014 a „Review of Ecumenical Studies”, publicaţie internaţionala a Centrului de Cercetare Ecumenica din Sibiu. Pentru ca textele din aceasta publicaţie sunt disponibile in limbile engleza si germana, din acea ediţie au fost traduse in limba romana opt studii scrise de teologi din strainatate, la care s-au adaugat 10 studii pentru a oferi publicului romanesc o lucrare realizata din perspectiva interconfesionala, a legaturii dintre Biserica si Universitate in domeniul interpretarii biblice din zilele noastre.

Dintre studiile acestui volum menţionam: „Biblia intre catedra si amvon. Responsabilitatea Bisericii in noul context social si academic” (Sorin Sabou), „Metoda istorico-critica a interpretarii Bibliei. O apreciere critica” (Hans Klein), „Relatarile despre creaţie in teologia vestica si cea ortodoxa greaca a secolului al XX” (Alexandra Palantza), „Ioan 1, 1-44 in omilia lui Lazar a episcopului Vasile al Seleuciei” (Radu Garbacea), „Imnul biblic Magnificat (Luca 1, 46-55) in liturghia bizantina si cateva comentarii ortodoxe” (Éliane Poirot), „Conceptul gadamerian de experienţa estetica: o posibilitate pentru teologia biblica ortodoxa” (Zdenko Š. Širka), „Ermineutica ortodoxa: identitatea ei in raport cu metoda istorico-critica” (Konstantinos Nikolakopoulos).

„Am spus ca seria Studia Oecumenica este dedicata publicului romanesc prin traduceri si studii in limba romana si pentru ca Romania este tara multiplelor interferente. Se afla la marginea Europei, sau a latinitatii, dar in acelasi timp si la marginea culturii bizantine, iar pe deasupra intre cele doua traditii, rusa si greaca. Acest context ofera acestui spatiu dificultatea pozitionarii fata de celalalt, dar in acelasi timp avantajul intelegerii celuilalt mult mai bine decat daca nu i-ar fi fost dat sa traiasca aceasta rascruce. Contextului acestuia i se datoreaza si faptul ca la invitatia facuta la volum au raspuns autori din confesiuni crestine reprezentative din tara. Iar aici trebuie sa mentionez inca un lucru legat de specificul spatiului romanesc. Exista de zece ani o Uniune a Biblistilor din Romania, care organizeaza anual un simpozion la Sibiu, la care participa biblisti din toate confesiunile tarii, majoritatea autorilor acestui volum fiind membrii acestei asociatii”, concluzioneaza Alexandru Ioniţa in Cuvant inainte (p. 12).

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 14 x 20,5 cm
Nr. pagini 453
Limba Romana
Cod 978-973-595-948-7