Icoana Sf. Mare Mucenic Pantelimon - Icoana cu foita de aur

Fake News si dezinformare online recunoaste si verifica de Bogdan OPREA

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_00244
  • Editura: Polirom
  • 39,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Bogdan OPREA

Fake News si dezinformare online: recunoaste si verifica – Manual pentru toti utilizatorii de internet

POLIROM, 2021

Seria Collegium. Media – coordonata de Mihai COMAN

Pret 39,95 Lei

 

Extras/ Introducere

Istoricul Marc Bloch scria acum o suta de ani, intr-un articol despre Primul Razboi Mondial, „Reflections d’un historien sur les fausses nouvelles de la guerre”, Ca „masele sunt agasate de povesti false”:

Stirile false, in toata mmultiplicitatea formelor lor – simple barfe, inselaciuni, legende -, au umplut viata umanitatii . [....] Eroarea se propaga, creste si, in cele din urma, supravietuieste cu o singura conditie – sa gaseasca un bors cultural favorabil in societatea in care se raspandeste. Prin intermediul acesteia, oamenii isi exprima in mod inconstient toate prejudecatile, ura , temerile, toate emotiile lor puternice (Bloch, 1921, apud Vilmeret al., 2018, p. 30)

Si continua:

Deseori, stirile false din presa sunt pur si simplu o nascocire, realizata de mana unui muncitor dupa un plan – pentru a influenta opinii sau pentru a se supune unui ordin – sau doar pentru a infrumuseta o poveste cu acele curioase precepte literare care se impun atat de puternic printre publicsti modesti sau cu amintiri despre texte care plutesc prin jur. Cicero si Quintilian au mai multi discipoli in redactii decat credem (Bloch, 1921, apud Vilmer et al., 2018, p. 30).

SPECIFICATII

Editura Polirom