DESCRIERE
Mihail NEAMTU
Exilat in Romania. Declinul apusean si rezistenta crestina
Editura MARILE CARTI, Bucuresti – 2022
Extras/ Dedicatie
Colegei si prietenei mele Estera Dalca, stalp si temelie a comunitatii „Marile Carti”
Extras/ Revirimentul inteligentei/ p.163
Suplimentele culturale ale ziarelor „quality” sunt fie slabe, fie inexistente. Paginile dedicate istoriei ideilor sunt foarte subtiri, iar comentariile specialistilor sunt inghesuite intr-un spatiu sufocant, fara personalitate. Televiziunea, radioul, revistele, ziarul sau blogul profesionist trebuie sa transmita nu doar informatiibrute despre spectacolul cetatii, ci si stari de spirit.
Presa poate forma sau deforma gusturi, tendinte, reflexe de gandire sau comportament. De aceea, merita pastrate la vedere paginile de interviu sau recenziile vizand nu doar literatura, ci si stiintele exacte, arta sau memoria nationala. Editorii romani deplang dezinteresul pentru cartea de istorie, in special. De ce ne-ar miira atunci excitatia in fata oricarei formule „pseudo-”, de la obsesia siliconului pana la grandomania legata de origini (himera Kogaionului, tracomania si tot repertoriul „dacii contraataca”). Respectand acest imperativ pedagogic, liderii nostri de opinie vor incepe sa vorbeasca, sa asculte si sa taca mai bine.
Libertatea presei nu inseamna ca totul poate fi spus, oricum, oricand, oricui. Sa ne gandim putin: daca Romania ar fi apartinut celebrului Commonwealth britanic si regina Angliei ar fi vizitat Bucurestiul anul acesta, oare relatarile despre eveniment n-ar fi impus o alta tinuta lexicala, o ampla documentare si, mai ales, un ton potrivit? Ma intreb, insa, cati ziaristi de televiziune s-ar fi descurcat in fata acestei provocari?
Oamenii de presa trebuie sa-si redescopere adevarata vocatie: nu aceea de a face spectacol, ci de a informa judicios un publia adeseori nevinovat si credul.
Extras/ Poltica versus Crestinism
In luna martie a anului 2007, Sinodul ortodox al Transilvaniei de Nord a condamnat construirea „bisericilor electorale” si invocarea „numelui lui Dumnezeu in scopuri politice”. Redactat in plina criza guvernamentala, documentul lapidar semnat de mitropolitul Bartolomeu Anania al Clujului (1921-2011) atrage atentia asupra prioritatii fundamentale de care „binele public” trebuie sa se bucure intr-o tara vulnerabila constitutional, inapoiata economic si traumatizata social.
Avertismentul a fost transmis, asadar, nu doar politicienilor, ci si clericilor ortodocsi tentati sa ofere faimoasa „Cruce Saguniana” unor figuri de politicieni care mimeaza „fata evlavioasa” a fariseilor. Perfect legitim din punct de vedere pastoral si teologic, acest gest aminteste avertismentul unui mare Parinte al Bisericii rasaritene, Sf. Maxim Marturisitorul (580-662), care spunea:
Va fi fara forma si fara frumusete si nevrednic de a fi ascultat cuvantul despre Dumnezeu, rostit oricum si de oricine si in timpul care nu se cuvine. Caci socotesc ca cei care au minte trebuie sa caute mult timpul potrivit pentru a vorbi despre El.