Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Nassim Nicholas TALEB  |  Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice

Curtea Veche Publishing, 2018

Editia a II-a, revizuita

Seria Nassim Nicholas TALEB

Traducere din engleza de Cornelia DUMITRU

Extras din prezentarea autorului

Nassim Nicholas TALEB (nascut in 1960 la Amioun, Liban) este statistician, practician in matematici financiare si epistemolog al probabilitatilor. In prezent este profesor de inginerie a riscului la Institutul politehnic al Universitatii din New York. Inainte, a lucrat la bursa din New York si la cea din Londra timp de douazeci si unu de ani si s-a specializat in evaluarea riscurilor implicate de evenimente rare si neprevazute. In acest mediu a fost supranumit “disidentul de pe Wall Street”, iar experienta acumulata s-a concretizat in teoria Lebedei Negre, despre evenimentele care au loc in ciuda unei probabilitati infime.

Scrisa in 2007, cea mai cunoscuta dintre cartile sale, Lebada Neagra (tradusa la Curtea Veche Publishing, 2008, 2009, 2010, 2018), a fost vanduta, in editia originala, in peste trei milioane de exemplare si a fost tradusa in treizeci si unu de limbi. Totodata se considera ca autorul a semnalat in ea criza bancara si economica ce avea sa survina in 2008 in Statele Unite.

La Curtea Veche Publishing au mai aparut volumele Antifragil (2014) si Cand pielea ta e in joc (2018).

Extras din Procust, p. 7

In mitologia greaca, Procust era nemilosul detinator al unei mici proprietati in Korydallos, Atica, pe drumul dintre Atena si Eleusis, unde aveau loc riturile misterice. Procust avea un simt al ospitalitatii deosebit: ii rapea pe calatori, le oferea o cina imbelsugata, dupa care ii poftea sa-si petreaca noaptea intr-un pat mai degraba special. Dorea ca patul sa i se potriveasca manusa calatorului. Celor prea inalti le scurta picioarele cu o secure ascutita; cei care erau prea scunzi erau intinsi (se zice ca numele lui era Damastes sau Polypemon, dar fusese poreclit Procust, cuvant care insemna “cel care alungeste, intinde”).

In spiritul celei mai pure dreptati poetice, Procust a cazut singur in groapa sapata altora. S-a intamplat ca unul dintre calatori sa fie neinfricatul Tezeu, cel care avea sa-l ucida mai tarziu si pe Minotaur. Dupa obisnuita cina, Tezeu l-a pus pe Procust sa se intinda in propriul pat. Apoi, ca sa-l faca sa incapa bine, i-a taiat capul. Vasazica Tezeu a urmat metoda lui Hercule in ce priveste plata cu aceeasi moneda.

Extras de la p. 31

Nu citi nimic din ultimii o suta de ani; nu manca niciun fruct din ultimii o mie de ani; nu bea nimic din ultimii patru mii de ani (doar vin si apa); insa nu vorbi cu niciun om obisnuit care a trecut de patruzeci de ani. Un om lipsit de o pornire eroica incepe sa moara la varsta de treizeci de ani.

Karl Marx, un vizionar, si-a dat seama ca poti controla mult mai bine un sclav daca il convingi ca este un salariat.

Cel mai rapid mod de a ajunge bogat este sa traiesti printre saraci; cel mai rapid mod de ajunge sarac este sa traiesti printre bogati.

Extras de la p. 30

Cuvantul “bogat” este lipsit de sens; nu exista niciun criteriu absolut al bogatiei. Foloseste, in locul lui, termenul negativ de “nebogatie”, asadar indica diferenta, la orice moment de timp, dintre ceea ce ai si ceea ce ai vrea sa ai.

Extras de la p. 65

Diferenta dintre maretie si aroganta sta in ceea ce face un om atunci cand nu-l vede nimeni.

Statul-natiune: apartheid fara incorectitudine politica.

Ma intreb daca escrocii pot concepe ca oamenii cinstiti pot fi mai sireti decat ei.

Generozitatea pura inseamna a-l ajuta pe cel nerecunoscator. Orice alt ajutor este in interes propriu.

Extras de la p. 67

Nu esti in siguranta decat daca iti poti pierde averea fara sa trebuiasca sa induri insulta si mai rea de a deveni umil.

Forta este progresul neinsotit de impacienta.

Cand oscilezi intre doua optiuni, nu o alege pe niciuna.

Statelor-natiune le place razboiul; oraselor-stat le place comertul; familiilor le place stabilitatea; iar indivizilor le place distractia.

Extras de la p. 68

Pentru cel puternic, o eroare reprezinta o informatie; pentru cel fragil, o eroare este o eroare.

Extras de la p. 85

Ceea ce altii numesc “risc”, eu numesc oportunitate; dar ceea ce altii numesc oportunitate “cu risc redus”, eu numesc o problema pentru fraieri.

Organizatiile sunt ca fraierii supradozati cu cafeina care, fara sa-si dea seama, alearga de-a-ndaratelea; nu auzi decat de cele cateva care ajung la destinatie.

Extras de la p. 86

Stanga socoteste ca, deoarece piata este stupida, modelele ar trebui sa fie destepte; dreapta crede ca, intrucat modelele sunt stupide, piata ar trebui sa fie desteapta. Din pacate, niciuneia dintre parti nu i-a venit in minte ca si piata, si modelele sunt cat se poate de proaste.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza de Cornelia DUMITRU
An aparitie 2018