Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Arta antica a bucuriei stoice de William B. IRVINE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

William B. IRVINE

Arta antica a bucuriei stoice. Ghid pentru o viata implinita

Editura SENECA, 2017

Traducere din limba engleza de Florin TUDOSE

 

 

 

 

Extras/ Introducere – Un plan de viata/ pp. 15-16

[...] M-am complacut cu ceea ce pentru multi reperezinta din oficiu o filozofie a vietii: anume a-ti petrece zilele cautand o combinatie de bunastare, statut social si placere. Filozofia mea de viata a fost, cu alte cuvinte, ceea ce doar cu multa ingaduinta putem numi o forma mai luminata de hedonism.

Insa dupa ce am trecut de varsta de cincizeci de ani, circumstantele au favorizat intalnirea mea cu stoicismul. Prima intamplare de acest fel a fost publicarea romanului A Man in Full, de catre scriitorul Tom Wolfe. Unul dintre personajele romanului descopera accidental scrierile filozofului stoic Epictet si incepe sa-i adopte filozofia. Povestea romanului m-a intrigat si m-a contrariat deopotriva.

Dupa alti doi ani am inceput sa ma documentez pentru o carte despre dorinta. Ca parte din munca mea de cercetare, am studiat modalitatile de control a dorintei inventate de oameni de-a lungul timpului. Am inceput prin a verifica ce au avut de spus despre dorinta religiile, printre care crestinismul, hinduismul, taoismul, sufismul si budismul (in special budismul zen). Am continuat cu analiza sfaturilor pentru controlarea dorintei oferite de filozofi, doar pentru a descoperi ca sunt putini cei care au gandit asemenea sfaturi. Dintre acestia, cei mai proeminenti au fost filozofii greci: epicureicii, scepticii si stoicii.