Epistola 1 catre Corinteni, Pr. Mihai Petian
- Cod produs:C1280
- Autor: Pr. Mihai Petian
- Editura: Andreiana
-
28,00 lei
DESCRIERE
Epistola 1 catre Corinteni, Pr. Mihai Petian - Editura Andreiana
Cartea parintelui Mihai Petian din Sibiu este teza de doctorat sustinuta la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Sfantul Andrei saguna”, sub indrumarea pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc. Lucrarea este una inedita si contribuie esential la dezvoltarea teologiei romanesti, a exegezei si hermeneuticii biblice. Aparitia acestei importante lucrari teologice constituie un moment important pentru mediul teologic ortodox din Romania, pentru ca apare la mai bine de 115 ani de la publicarea primului comentariu al Epistolei I catre Corinteni al lui Iosif Olariu, o lucrare foarte concisa, care analizeaza pe scurt aceasta importanta scriere a Noului Testament.
Asa cum subliniaza pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc in Cuvantul inainte, teologia ortodoxa apeleaza mereu la sursele patristice pentru a gasi intelesurile tainice ale textului scripturistic. in cazul Epistolei I catre Corinteni, cele doua mari lucrari patristice consacrate sunt cele 44 de omilii ale Sfantului Ioan Gura de Aur, care cuprind 381 de coloane din colectia Migne, traduse pentru prima data in limba romana in 1908, si comentariul Sfantului Teofilact al Bulgariei, continuator al traditiei exegetice hrisostomice, lucrare aparuta prima data la noi in tara in 1904.
„inca se simtea atat de acut lipsa unui comentariu realizat cu recursul la informatiile actuale si cu aplicarea metodologiilor moderne de abordare a textelor biblice. in omiliile sale la I Corinteni, Sfantul Ioan Gura de Aur vorbeste despre decaderea morala a lumii pagane si staruie asupra dificultatii intoarcerii lor pe calea mantuirii. Cu toate acestea, invata marele antiohian, atitudinea noastra nu trebuie sa fie una de respingere, ci de compasiune, dovedind, cu adevarat, iubire fata de aproapele si lucrand pentru mantuirea lui” (p. 9), spune pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc.
Autoritatea Epistolei I catre Corinteni
Aparitia lucrarii parintelui Mihai Petian este importanta si pentru felul abordarii acestei teme dificile pentru un demers de cercetare academica. Este cunoscut faptul ca Epistola I catre Corinteni ocupa un loc aparte in canonul Sfintei Scripturi, atat prin bogatia temelor tratate, a frumusetii stilului de redactare, cat si prin solutiile oferite la problemele pe care comunitatea destinatara le intampina la acea vreme, multe dintre ele fiind actuale. Abordarea isagogic-exegetica a Epistolei este „o intreprindere curajoasa” a autorului, dar ea duce la atingerea obiectivului principal: elaborarea unui comentariu al Epistolei, adresat cititorilor din zilele noastre.
Actualitatea Epistolei I catre Corinteni este subliniata de autor inca de la inceput: „Societatea noastra, in care sincretismul religios eclectic a luat un avant nemaiintalnit, in care divizarea, fragmentarea si disocierea, nu doar in plan material, ci mai ales in plan spiritual, au ajuns la cote inalte, numarand sute de secte sau erezii, are nevoie de intoarcerea la preceptele primare ale Bisericii si de argumentarea convingatoare a Apostolului neamurilor. intr-o societate crestina in care institutia familiei crestine este grav afectata, in care prostitutia si homosexualitatea se etaleaza cu nerusinare, cerandu-si drepturi, iar confuzia religioasa face victime, se resimte nevoia acuta de revigorare a preceptelor apostolice, inca intre acestea vocea care s-a impus peste veacuri este cea a Sfantului Apostol Pavel (…) in urma analizei exegetice a Epistolei, merita sa evidentiem, pe de o parte, complexitatea ei din punct de vedere teologic, iar in antiteza, realizarea unui adevarat tratat ce cuprinde elementele fundamentale ale crestinismului, avand in centru jertfa mantuitoare a lui Hristos, actualizata prin Euharistie. Epistola exprima teologia paulina in termeni accesibili, de o claritate si de o sobrietate a stilului ce ii confera in randul scrierilor apostolice o autoritate de netagaduit” (p. 17-18).
Continutul teologic
Cartea cuprinde doua mari parti. Prima parte este una introductiva, in care autorul prezinta comunitatea din Corint si cetatea, impartirea, structura si forma Epistolei, planul si data redactarii, locul, forma si limba scrierii, precum si continutul ei teologic, raspuns la nevoile comunitatii din cetatea antica. Ceea ce caracterizeaza in mod special scrierea Sfantului Apostol Pavel este ca „fiecare problema este abordata printr-un principiu spiritual, si nu prin solutii psihologice facile” (p. 43).
A doua parte a lucrarii este mai extinsa si cuprinde un amplu comentariu al Epistolei. Autorul analizeaza verset cu verset aceasta minunata Epistola a Sfantului Apostol Pavel, oferind pe langa textul in limba romana, si cel in greaca. Cele sase capitole ale acestei parti se concentreaza pe tematica Epistolei, care „parcurge un drum evolutiv, fapt pe care am incercat sa-l evidentiez prin cele sase parti ce formeaza un tot unitar, avand drept punct culminant partea a V-a, adica abordarea invierii Domnului ca temei al credintei, precum si al invierii noastre, unde se gasesc informatii specific pauline. Aceasta schema evolutiva era dictata de convingerea paulina a Apostolului care nazuia sa-si duca auditoriul in mod progresiv spre cele duhovnicesti, familiarizandu-l pe rand cu lucrurile spirituale din ce in ce mai inalte, aspect ce corespundea de altfel si genului literar epistolar al timpului, pe care autorul il folosea” (p. 17).
Cartea se incheie cu o importanta lista bibliografica, prin care se pune la dispozitia celor interesati cele mai importante titluri referitoare la aceasta scriere biblica.
SPECIFICATII
An aparitie | 2016 |
Coperta | Brosata |
Dimensiuni | 18 x 24 cm |
Nr. pagini | 298 |
Limba | Romana |
Cod | 978-606-8602-57-8 |