Delicioasa poveste a cozonacului romanesc de Tatiana NICULESCU
- Cod produs:CQ_24363
- Autor: Tatiana NICULESCU
- Editura: Humanitas
-
35,00 lei
DESCRIERE
Tatiana NICULESCU
Delicioasa poveste a cozonacului romanesc
HUMANITAS, 2024
Extras/ Experimentul Seamus Blackley – pp. 15-16
In august 2019, Seamus Blackley, unul dintre inventatorii jocurilor video Xbox de la Microsoft, egiptolog amator pasionat de istoria painii, se afla in atentia presei stiintifice occidentale gratie unui experiment care face senzatie. Blackley stia ca drojdia era cunoscuta in Egiptul antic cu sute de ani inainte de construirea piramidei de la Giza, acum aproximativ 4.500 de ani, iar culturile de drojdie pot sa ramana in adormire timp indelungat si apoi sa fie aduse la viata. Cu ajutorul unei prietene arheolog, obtine aprobarea de a preleva particule de bere si de aluat de pe peretii unor vase egiptene aflate in colectii ale Muzeului de Arte Frumoase din Boston si ale Muzeului Peabody de la Harvard. E asistat in aceasta nebuneasca intreprindere de un microbiolog care urmeaza sa identifice si sa dateze tipurile de drojdie extrase.
Mai intai, se injecteaza in peretii vaselor antice de ceramica substante hranitoare pentru bacteriile de drojdie. Se extrage lichidul rezultat. Cateva esantioane sunt trimise la un laborator pentru identificare.
In timp ce in laborator se face secventierea genomului de drojdie ca sa fie inlaturata orice contaminare moderna, Blackley pregateste maia folosind faina din grau descoperit pe santierele arheologice din Egipt si macinat apoi manual de el insusi. Maiaua sta la fermentat timp de o saptamana.
Cand particulele de drojdie egipteana sosesc de la laboratorul unde au fost analizate si separate, brutarul amator Seamus Blackley le amesteca in maia.