Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Alexandru CRISTIAN, Eugen STANESCU - Mozaic iudaic. File alese din istoria poporului evreu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alexandru CRISTIAN, Eugen STANESCU - Mozaic iudaic. File alese din istoria poporului evreu

Editura Paideia. Bucuresti – 2020

 

Extras/ Evreii din Romania

Cercetarile arheologice atesta prezente evreiesti pe teritoriul Romaniei din secolul II d.Hr. Printre dovezi mentionam antroponimele de pe unele inscriptii de la Sarmisegetuza, textele funerare legate de divinitati iudaice descoperite la Orsova, monede ebraice din anii 133-134 d.Hr.

Numarul informatiilor istorice referitoare la prezenta evreilor in spatiul romanesc se amplifica incepand din secolul al XIII-lea. Evreii se afla printre negustorii care practicau comertul intre Bizant – Rusia si Polonia, traversand Bulgaria si meleagurile dunarene.

Marele istoric roman Nicolae Iorga confirma prezenta evreilor pe teritorii romanesti inainte de 1480.

Exista atestari documentare privind existenta unui cartier evreiesc la Cetatea Alba in prima jumatate a secolului al XIV-lea.

Conform istoricului M.A. Halevy, la mijlocul secolului al XIV-lea, se inregistreaza existenta unor colectivitati evreiesti in Bucuresti. In secolul al XVII-lea prezenta evreiasca pe teritoriile romanesti este atestata printre altele si de prezenta unor personalitati ale culturii iudaice ca Solomon del Medigo si Nathan Hanover.

Unele prevederi din Pravila de la Govora (1640) a lui Matei Basarab si Cartea romaneasca de invatatura (1646) a lui Vasile Lupu dovedesc implicarea evreilor in viata societatii din Tara Romaneasca si Moldova.

In secolul al XVIII-lea se inregistreaza o sporire apreciabila a evreilor in tarile romane, acestia activand in domeniul comertului si meseriilor. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2020