Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Nassim Nicholas TALEB | Antifragil. Ce avem de castigat de pe urma dezordinii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 65,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Nassim Nicholas TALEB    |    A n t i f r a g i l. Ce avem de castigat de pe urma dezordinii

Curtea Veche, 2019

Traducere din engleza de Cornelia DUMITRU

||||

Prolog/ e x t r a s

i. Cum sa iubim vantul

Vantul stinge lumanarea dar intensifica focul.

La fel stau lucrurile si cu aleatoriul, cu incertitudinea, cu haosul: vrei sa le folosesti, nu sa te feresti de ele. Vrei sa fii focul si iti doresti sa bata vantul. Iata cum imi rezum atitudinea, deloc sfioasa, pe care o am fata de aleatoriu si incertitudine.

Nu vrem doar sa supravietuim pur si simplu in fata incertitudinii, sa scapam de ea ca prin urechile acului. Vrem sa supravietuim in fata incertitudinii si, pe deasupra, - asemenea unora dintre cei mai duri si bataiosi stoici romani – sa avem ultimul cuvant. Problema este cum sa domesticim, ba chiar sa dominam si sa cucerim nevazutul, opacul si inexplicabilul.

Cum?

II. Antifragilul

Unele lucruri trag foloase de pe urma socurilor; infloresc si cresc cand sunt expuse la volatilitate, la aleatoriu, la dezordine si la factori de stres si iubesc aventura, riscul si incertudinea. Si totusi, in ciuda ubicuitatii fenomenului, nu exista un termen pentru a desemna antonimul exact al lui „fragil”. Hai sa-i zicem „antifragil”. Antifragilitatea inseamna mai mult decat rezistenta sau robustete. Rezistentul face fata socurilor si ramane acelasi; antifragilul devine mai bun. Aceasta proprietate se afla in spatele tuturor lucrurilor care s-au schimbat pe parcursul timpului: evolutie, cultura, idei, revolutii, sisteme politice, inovatie tehnologica, succes cultural si economic, supravietuire colectiva, retete bune (cum ar fi supa de pui sau un biftec tartar cu un strop de coniac), ridicarea oraselor, sistemele juridice, padurile ecuatoriale, rezistenta bacteriilor si chiar si existenta noastra ca specie pe aceasta planeta. Tot antifragilitatea este aceea care determina granita dintre ceea ce este viu si organic (sau complex), sa zicem corpul uman, si ceea ce este inert, obiectele, cum ar fi capsatorul de pe biroul tau.

Antifragilul iubeste aleatoriul si incertitudinea, ceea ce inseamna si ca ii plac erorile, un anumitv tip de erori, iar acest aspect este unul fundamental. Antifragilitatea are proprietatea singulara de a ne permite sa-i facem fata necunoscutului, sa facem lucruri fara sa le intelegem – si inca sa le facem si bine. Ingaduiti-mi sa fiu mai agresiv: multumita antifragilitatii, suntem mult mai buni la facut lucruri decat la gandit. As prefera sa fiu batut in cap si antifragil decat sa fiu extraordinar de destept si fragil, indiferent de context.

SPECIFICATII

An aparitie 2019