Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ochii Beatricei. Cum arata cu adevarat lumea lui Dante?

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Horia ROMAN-PATAPIEVICI    |    Ochii Beatricei. Cum arata cu adevarat lumea lui Dante?

HUMANITAS, 2004, 2006

A doua editie, revazuta

Coperta si graphic design Razvan LUSCOV

||||

Extras de la pp. 45-46

Cercul al optulea, numit Maleboge, are forma unui podis in panta descendenta, care, prin intermediul a zece vai infasurate concentric, se deschide spre un enorm put, pazit de giganti. Aici sunt pedepsite fraudele comise impotriva oamenilor care nu au avut incredere in cel care i-a inselat: seducatorii, simoniacii, ghicitorii, delapidatorii, ipocritii, hotii, sfatuitorii de rele, intrigantii, falsificatorii.

Urmeaza acum Putul gigantilor: se vede, in stanga, dosul unui gigant inlantuit (Fialte, cel care l-a infruntat pe Zeus), iar in dreapta un alt gigant, care ii depune usurel pe cei doi (Dante si Vergiliu, nn LB) in primul brau din cercul al IX-lea – cum talmaceste Eta Boeriu: „in fund ne-o duce, unde-i deasa zgura”. Dupa putul gigantilor, urmeaza Cercul al noualea, impartit in patru zone (brauri) – aici ispasesc tradatorii rudelor, tradatorii patriei, tradatorii oaspetilor, tradatorii binefacatorilor.

Fireste, in centrul imaginii se afla Lucifer, tradatorul prin excelenta, care macina in cele trei guri ale sale pe alti trei faimosi tradatori impardonabili: Iuda, vanzatorul lui Hristos; Brutus si Cassius, ucigasii lui Cezar.

Uitati-va cu atentie la aceasta faptura schimonosita aflata in centrul lumii materiale: este ingerul superb, Lucifer, purtatorul de lumina, cel care, cum spune Dante, fusese o „culme a frumusetii”, si care, in nici douazeci de secunde de la inceputul Creatiei, a cazut. Iata-l acum prabusit, aratand lumii trei chipuri, un fel de schimonosire a Treimii, de alta culoare fiecare: o fata rosie ca ura, alta galbena si decolorata ca neputinta, cealalta neagra precum intunericul ignorantei. Fireste, dumneavoastra nu puteti vedea aici, in desenele lui Phoebe Anna Traquair, care sunt alb-negru, aceste culori. Ele sunt insa in Dante. Prin aripile golase ale lui Lucifer, semanand unor aripi de liliac, bat trei vanturi reci si pline de rautate, corespunzand celor trei inclinari spre pacat – excesul, violenta si minciuna. Intreg Cocitul ingheata cand acestea sufla. Agatandu-se de perii inghetati si imbarligati ai lui Lucifer, folosindu-se de hartoapele si crevasele pielii acestuia – ganditi-va ca acest trup monstruos masoara ceva mai mult de un kilometru -, Dante si Vergiliu coboara de-a lungul corpului Satanei.

Si acum se intampla ceva deosebit de important pentru argumentul conferintei mele. Cand Dante si Vergiliu ajung  in dreptul soldului sinistrului inger cazut, drumul lor intersecteaza Centrul Pamantului. Si in acest moment, in acest locquel punto – se produce o inversiune.

SPECIFICATII

An aparitie 2004, 2006
Limba Romana
Cod 556