In exclusivitate Icoana Sfantului Cuvios Iosif Isihastul

Jacob BRONOWSKI - Ascensiunea omului

0 opinii / Scrie o opinie
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Jacob BRONOWSKI - Ascensiunea omului

Carte ecranizata in celebrul documentar BBC

HUMANITAS, 2018

Cuvant inainte de Richard DAWKINS

Traducere din engleza de Dan Nicolae POPESCU

 

Extras/ pp. 61-63

Cea mai importanta inventie din intreaga storie a agriculturii este, desigur, plugul. Cand ne gandim la plug, ni-l imaginam ca pe o lama care desparte brazdele. Iar brazdarul este o importanta inventie mecanica din vechime. Dar plugul reprezinta si altceva, un lucru inca si mai fundamental: el reprezinta o parghie care ridica solul, si una din primele aplicatii ale principiului parghiei. Mult mai tarziu, cand Arhimede le-a explicat grecilor teoria parghiei, ele le-a spus ca daca i s-ar da un punct de sprijin pentru parghie, ar putea rasturna pamantul. Dar cu mii de ani inainte de Arhimede, plugarul din Orientul Mijlociu va fi spus: „Dati-mi o parghie si voi hrani pamantul”.

Am mai spus ca agricultura a mai fost inventata cel putin o data, mult mai tarziu, in America. Dar nu plugul, si nici roata, pentru ca ele depind de animalele de tractiune. Absenta acestui progres biologic a mentinut Lumea Noua intr-o stare de inapoiere, la nivelul bastoanelor pentru sapat si al sacului; nici macar roata olarului nu a fost inventata aici.

Roata apare cu putin timp inainte de anul 3000 i.Hr. intr-un spatiu care se afla astazi in sudul Rusiei. Aceste roti timpurii sunt confectionate din lemn masiv si sunt atasate unei plute sau sanii mai vechi pentru tractiunea poverilor, intregul ansamblu fiind convertit intr-un fel de car.

SPECIFICATII

Autori Jacob BRONOWSKI
Editura Humanitas
An aparitie 2018