Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Tatiana NICULESCU | Seducatorul domn Nae. Viata lui Nae Ionescu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Tatiana NICULESCU    |    Seducatorul domn Nae. Viata lui Nae Ionescu

HUMANITAS, 2020

||||

e x t r a s/ p.135

Cuvantul devine platforma de dezbatere si raspandire a principiilor pe care se poate construi noua orientare a tineretului ortodox al vremii. Nae Ionescu publica acum in jur de o suta de articole pe teme religioase pe an: de la opinii despre organizarea Bisericii la polemici interconfesionale, de la raporturile religiei cu politica si cele dintre stiinta si religie la probleme de educatie religioasa a tineretului, de la informari despre congresele studentilor crestini la critica inapoierii ecleziastice si clericale.

Patriarhul Miron Cristea, care ar fi trebuit sa se afle in avangarda renasterii ortodoxiei, ii pare lui Nae Ionescu inclinat spre compromisuri dogmatice si teologice cu protestantismul. Il acuza de atitudini „cezaro-craiesti”, de purtari lumesti compromitatoare si de oportunism politic (Patriarhul va fi membru al Regentei, apoi prim-ministru). Atacurile Profesorului la adresa Patriarhului vor face istorie in urmatorii ani, cand se va vehicula chiar ipoteza ca „ar fi ravnit el insusi la o atare demnitate”. Razbunator, Miron Cristea il va muta, din „Gradina Bisericii” in focul gheenei.

Cu prilejul restaurarii bisericii patriarhale, Miron Cristea avea sa ceara ca, pe zidul exterior din tinda bisericii, unde e reprezentata Judecata de Apoi, diavolul cel mare care atrage lumea la el si o conduce la pierzanie, spre parjolul focului vesnic, sa aiba chipul lui Nae Ionescu. Ramane astfel imortalizat in pictura murala bisericeasca portretul demonic al celui care avea indrazneala sa critice ierarhia Bisericii.

SPECIFICATII

An aparitie 2020