Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cazacii. Doi husari de Lev TOLSTOI

0 opinii / Scrie o opinie
  • 26,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Lev TOLSTOI
Cazacii. Doi husari
POLIROM, 2012, 2021
Colectia Top 10+
Traducere din limba rusa si note de Leonte IVANOV si Marina VRACIU
 

Extras/ Cazacii – Poveste caucaziana din 1852/ I/ pp. 7-8
Totul a amutit la Moscova. Cand si cand se mai aude scrasnet de roti pe strada in iarna. Luminile din ferestre s-au stins, au palit si felinarele. Dinspre biserici razbate zvon de clopote care, frematand asupra orasului adormit, vestesc dimineata. Pe strazi, nici tipenie. Arar cate-un birjar nocturn framanta cu talpicile inguste ale saniei nisipul amestecat cu zapada si, mutandu-se in alt colt, atipeste in asteptare de musterii. Trece cate-o batrana la biserica unde lumanarile de ceara, asezate la intamplare si oglindindu-se in ferecaturile de aur, ard ici si colo cu flacarui rosietice. Muncitorii se ridica dupa noaptea lunga de iarna si pornesc la lucru.
Pentru domni insa e inca seara.
La una dintre ferestrele de la Chevalier, de sub oblonul tras, se rasfrange, impotriva interdictiilor, lumina. La intrare, asteapta o careta, o sanie si cateva birje inghesuite una intr-alta. Troica postei se afla si ea aici. Portarul, infofolit si chircindu-se de frig, se adaposteste dupa coltul casei.
„Oare ce-o tot intind ca gaia matul? se intreaba lacheul tras la fata, stand in antreu. Si toate in timpul serviciului meu!” Din camaruta luminata de alaturi se aud glasurile a trei tineri care iau cina. Stau asezati langa masa pe care se afla resturi de mancare si vin. Unul dintre ei, mic de statura, curatel, uscativ si cam prostut, sta si priveste, cu ochi calzi si obositi, la cei care urmeaza sa plece. Un altul, un barbat inalt, sta tolanit langa masa garnisita cu sticle goale si se joaca cu cheita ceasului.