DESCRIERE
Antoaneta OLTEANU | Lumea cealalta Locul si locuirea la romani Reprezentari ale spatiului in credintele populare romanesti
Editura Paideia, 2015
||||
Ingerii - p. 74/ e x t r a s
Origini
Dupa ce Dumnezeu a facut lumea si tot ce se afla pe dansa cu ajutorul Diavolului, ca de aceea numai pe jumatate e buna si exista rau pe lume, s-a dus Atotziditorul sa se spele pe maini asa cum se cuvine dupa ispravirea lucrului. Din stropii care au sarit din mainile lui s-au nascut ingerii (Olinescu, p. 58).
La inceput Dumnezeu face doi ingeri, Mihail si Satanail, care sunt pusi sa invete dintr-o carte uriasa. Satanail se socoteste mai intelept si se preface intr-un tigan buzat si e aruncat in fundul apelor, numit Nefartat. Cartea se preface in pasare tinuta de Mihail. Nefartatul face si el o barza din coada pe care si-o mananca. Din ouale facute de pasarea lui Dumnezeu ies ingeri. Nefartatul scoate din omul berzei tutunul (Muslea-Birlea, p. 541).
Traditii
Ingerii, dupa traditia ce-au avut-o cu dracii, s-au imputinat foarte mult si de aceea Dumnezeu a hotarat ca toti copiii care mor pana la sapte ani, adica cei care raman nevinovati, caci n-au cunoscut inca pacatul, sa se prefaca in ingeri (Olinescu, p. 59).
Ingerii sunt cu chip si trup omenesc, insa au si aripi. Ei nu se vad decat rareori (Pamfile, 2000, p. 20).
Ingerul e intruchipat in mintea oamenilor ca un copil de 10-14 ani de totului frumos, cu par galben ca spicul graului si cu ochii ca cicoarea, imbracat in haine albe, ca stiharele preotesti, si cu aripioare. Ingerii stau in ceruri si in rai si-l preamaresc pe Dumnezeu in cantari si imnuri de slava. Ingerul este nevazut ochilor nostri. Dumnezeu, in bunatatea lui, ne-a dat si noua cate un inger de paza, care sa ne invete de bine si sa ne pazeasca de rau (Olinescu, p. 59).