Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Vladimir NABOKOV, Bend Sinister - Blazon de bastard

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Vladimir NABOKOV, Bend Sinister - Blazon de bastard

POLIROM, 2020

Seria de autor Vladimir Nabokov – Opere 17

Traducere din limba engleza de Anca-Gabriela SIRBU

 

Extras din Intoducere (pp. 6-7)

La fel ca si in cazul Invitatiei la esafod – cu care aceasta carte are afinitati clare - , stabilirea unei comparatii automate intre Blazon de bastard si operele lui Kafka sau cliseele lui Orwell n-ar face decat sa demonstreze ca automatul nu l-a citit nici pe marele scriitor german, nici pe mediocrul scriitor englez.

In mod asemanator, influenta epocii in care traiesc asupra cartii de fata este la fel de neinsemnata precum influenta cartilor mele, sau macar a acestei carti, asupra epocii in care traiesc. Se pot identifica, neindoielnic, anumite pagini reflectate in oglinda, generate in mod direct de regimurile imbecile si detestabile pe care toti le cunoastem si cu care m-am intersectat in decursul vietii mele: lumi ale tiraniei si torturii, ale fascistilor si bolsevicilor, ale ganditorilor fllistini si ale babuinilor incaltati cu cizme. Neindoielnic, de asemenea, este faptul ca, daca n-as fi avut inaintea ochilor asemenea modele, n-as fi putut impana aceasta fantezie cu fragmente din discursurile lui Lenin, cu o ciozvarta din constitutia sovietica si cu cocoloase de eficienta nazista.

Desi metoda luarii de ostatici este la fel de veche precum cele mai vechi razboaie, o nuanta mai noua apare atunci cand un stat tiranic se afla in razboi cu propriii sai supusi si poate lua ostatic pe oricare dintre cetatenii sai, fara sa existe vreo lege care sa-l opreasca. O metoda mai noua si mai perfectionata este folosirea cu subtilitate a ceea ce eu numesc „parghia iubirii” – metoda diabolica (folosita cu atat de mult succes de catre sovietici) de a-l lega pe rebel de tara lui blestemata prin coardele maltrate ale sufletului sau.

SPECIFICATII

An aparitie 2020