Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Viata lui Freud. Paria – Volumul II de Irving STONE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 54,94 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Irving STONE    Titlul original – The Passions of the Mind. Paria
Viata lui Freud. Paria – Volumul II
POLIROM, 2014
Colectia Biblioteca Polirom Esential
Traducere din limba engleza si note de Anca Irina IONESCU
 

Extras/ Capitolul 10/ Paria
Jakob Freud muri in toamna anului 1896, la varsta de optzeci si unu de ani. Inca din iunie starea lui se agravase, facuse o multime de crize de inima si complicatii la vezica, astfel incat Sigmund se indoia ca avea sa supravietuiasca nemiloasei veri vieneze. Inchiriase o mica vila in Baden pentru parintii lui si pentru Dolfi, singura sora care ramasese acasa, caci Rosa se casatorise in urma cu o luna. Jakob se simtea mai bine in atmosfera parfumata si racoroasa de la tara. Se plimba si petrecea ore intregi asezat pe un scaun in veranda casei, cu privirea atintita asupra vaii inverzite.
„Du-te la Aussee cu Martha si copiii, il indemnase pe Sigmund. Nu ti-ar strica nici tie o vacanta. Ai cuvantul meu ca n-o sa ma imbolnavesc in absenta ta.”
Jakob se tinuse de cuvant, insa spre sfarsitul lui octombrie, cand toti membrii familiei Freud se intorsesera la Viena, Jakob facu ocluzie intestinala, urmata de congestie cerebrala.
Sigmund si Alexander ramasera cu el sa-l vegheze. Jakob muri inainte de miezul noptii. Indata dupa moarte, temperatura corpului crescu, iar obrajii lui Jakob erau atat de rosii, incat Sigmund exclama:
„Ia te uita ce bine seamana tata cu Garibaldi!” [...]
Se duse apoi in camera de alaturi unde astepta Amelie. Isi cuprinse mama in brate, o saruta si spuse cu blandete:
„Tata a avut o moarte usoara. S-a purtat vitejeste, a fost un om cu totul remarcabil.”