Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Umberto ECO, L’isola del giorno prima - Insula din ziua de ieri

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Umberto ECO, L’isola del giorno prima - Insula din ziua de ieri

POLIROM, 2020

Colectia Top 10+

Traducere din limba italiana de Stefania MINCU

 

Extras/ pp. 478-479

Dar exista cu adevarat lumi infinite? Pentru o intrebare de felul acesta la Paris se nastea un duel. Canonicul de Digne zicea ca nu stie. Sau ca studiul fizicii il inclina sa spuna ca da, pe urmele marelui Epicur. Lumea nu poate fi decat infinita. Atomi ce se aglomereaza in gol. Ca exista corpurile, ne-o atesta senzatia. Ca golul exista, ne-o atesta ratiunea. Cum si unde ar putea altfel sa se miste atomii? De n-ar exista gol, n-ar exista miscare, afara doar daca corpurile n-ar patrunde unele prin altele. Ar fi ridicol sa crezi ca atunci cand o musca impinge cu aripa o particula de aer, aceasta muta o alta aflata dinaintea ei, si aceasta o alta, astfel incat agitatia piciorusului unui purice, tot mutand si mutand ar ajunge sa produca un cucui la celalalt capat al lumii!

Pe de alta parte, daca vidul ar fi infinit, iar numarul atomilor finit, acestia din urma n-ar inceta sa se miste peste tot, nu s-ar ciocni niciodata unul de altul (asa cum doua persoane nu s-ar intalni niciodata, decat printr-o intamplare de negandit, daca s-ar tot invarti printr-un desert fara capat) si n-ar da nastere compusilor lor. Iar vidul daca ar fi finit, el n-ar avea loc sa le contina.

Fireste, ar fi de ajuns sa te gandesti la un gol finit locuit de atomi in numar finit. Canonicul imi spunea ca aceasta e opinia cea mai prudenta. De ce sa voim ca Dumnezeu sa fie obligat, ca un director de trupa, sa produca infinite spectacole? El isi manifesta libertatea lui, in chip vesnic, cu ajutorul creatiei si al sustinerii unei singure lumi. Nu exista argumente impotriva pluralitatii lumilor, dar nu sunt nici altele, in defavoarea ei. Dumnezeu, care existase inainte de lume, a creat un numar suficient de atomi, intr-un spatiu suficient de larg, ca sa-si compuna propria capodopera. Din infinita sa perfectiune face parte si Geniul Limitei.

SPECIFICATII

An aparitie 2020