Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Mircea DUMITRU | Lumi ale gandirii. Zece eseuri logico-metafizice

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Mircea DUMITRU    |    Lumi ale gandirii. Zece eseuri logico-metafizice

POLIROM, 2019

Colectia Plural M

Cuvant-inainte de Andrei PLESU

||||

Schita a principalelor programe si raspunsuri la problema minte-corp din filosofia mintii/ e x t r a s

Sa schitam acum principalele pozitii din metafizica mintii. O resursa foarte utila pentru aceasta tema este Churchland (2013), pe care o urmez aici pentru a sistematiza principalele raspunsuri filosofice la problema minte-corp. Ne dorim sa clarificam problema naturii starilor si proceselor mintale. Mai exact, chestiunile pe care le ridicam sunt: de unde provin starile si procesele mintale si cum sunt acestea corelate cu lumea fizica? Vor supravietui starile mele constiente descompunerii mele fizice dupa ce voi muri? Este posibil ca un sistem pur fizic (un computer) sa fie construit in asa fel incat sa aiba experiente constiente cu stari calitative distincte (qualia)? De unde provin mintile? Ce sunt acestea?

Raspunsurile argumentate la aceste intrebari dificile sunt conditionate de teoria si metodologia impartasite. Ele sunt dependente de teoria mintii pe care o imbratisam, care depinde, la randul ei, de puterea explicativa si predictiva a teoriei si, totodata, de coerenta si simplitatea acesteia. Principalele teorii care au fost sustinute in teoria mintii sunt:

Dualismul. Esenta tuturor formelor, cum sunt dualismul substantelor si dualismul proprietatilor, consta in ideea ca natura starilor mintale rezida intr-o entitate nonfizica mintala sau spirituala, care se sustrage domeniului fizicii, neurofiziologiei sau informaticii. Azi, dualismul trece prin momente paradoxale. Fara indoiala cea mai populara si traditionala perspectiva asupra mintii timp de milenii, similare pozitiei argumentate de diferitele religii majore cu privire la relatia dintre minte, suflet si corp, dualismul este aproape cu desavarsire respins de filosofii profesionisti contemporani.

SPECIFICATII

An aparitie 2019