Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Hai, nene, la Iunion! de Vera MOLEA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 48,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Vera MOLEA

Hai, nene, la la Iunion! – Teatrele din gradinile de vara ale Bucurestilor de altadata

Editura VREMEA, 2024

Colectia PLANETA BUCURESTI – initiata si coordonata de Silvia COLFESCU

Editia a II-a

Prefata de prof univ. dr. Elisabeta MUNTEANU

 

 

Extras/ Prefata – Farmecul unor teatre bucurestene de demult

Sa ne legam de nenea sa ne duca la <<Iunion>>”, ii cerea impetuos Zita taticii Veta. Pretextul il reprezenta nu atat dorinta de a urmari „comediile alea de le joaca Ionescu”, ci un gand ascuns al ei dublat de un moft, „de un caprit, de un pamplezir” si de o mondena curiozitate – „mergem sa mai vedem si noi lumea”. Replicile ambetatei eroine caragialiene din O noapte furtunoasa au facut ca Ionescu si „Iunionul” sau sa iasa din anonimat si uitare si sa capete astfel drept de cetatenie literara.

Si daca nu te-ai edificat pe deplin, iti vine acum in ajutor temeinicul studiu monografic al Verei Molea, Teatrele din gradinile de vara ale Bucurestilor de altadata. Autoarea isi propune si ne propune un periplu prin locurile care au conferit urbei noastre dambovitene, „micului Paris”, cum a fost pe drept cuvant numit, un farmec aparte. Alaturi de carciumioarele discrete sau invaluite in acordurile tarafurilor lautaresti, de bataile cu flori de la sosea, gradinile estivale cu scenele lor de teatru te invitau sa bati, la ceas de seara, caldaramul topit de caldura al vestitului Pod al Mogosoaiei devenit cu timpul Calea Victoriei. Sa il strabati in pas domol, in birja sau cu trasurica. Si...

Mana birjar!” si sa ajungi la Gradina Union sau la Gradina Orfeu ca sa asculti, in racoarea copacilor, pe indragitul I.D. Ionescu interpretand nemuritoarele cuplete Piciorusul Aglaitei si Vila Regala.