In exclusivitate Icoana Sfantului Cuvios Iosif Isihastul

Nassim Nicholas TALEB | Pacalit de hazard. Rolul ascuns al norocului in viata si in economie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 55,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Nassim Nicholas TALEB    |    Pacalit de hazard    Rolul ascuns al norocului in viata si in economie

Editura Curtea Veche, 2019

Traducere din engleza de Bogdan GHIURCO

||||

Cea mai buna carte pe care am citit-o vreodata!/ e x t r a s

Momentele mele favorite sunt cele din librarii, unde ma misc fara tinta de la o carte la alta, incercand sa ma decid daca sa investesc timp in ea s-o citesc. Le cumpar frecvent dupa un impuls bazat pe indicii superficiale, dar sugestive. De multe ori, nu am altceva decat o supracoperta de carte drept ajutor in luarea deciziei. Supracopertele contin adesea laude primite din partea cuiva, faimos sau nu, ori fragmente din recenzia cartii. Laudele din partea unei persoane celebre si respectate sau din partea unei reviste bine-cunocute ma fac sa cumpar cartea.

Care e problema? Am tendinta de a confunda o recenzie a cartii, care ar trebui sa fie o evaluare a calitatii ei, cu cele mai bune recenzii ale cartii, sub influenta acelorasi deviatii de supravietuire. Am gresit distributia maximului unei variabile cu cea a variabilei in sine. Editorul nu va pune niciodata pe supracoperta cartii decat cea mai inalta lauda. Unii autori merg chiar cu un pas mai departe, luand o recenzie a cartii , chiar daca le este nefavorabila, si selectand din ea cuvintele care par sa laude cartea. Un asemenea exemplu este cel al lui Paul Wilmott (matematician financiar britanic de o rara inteligenta si ireverenta) care a reusit sa anunte faptul ca i-am dat prima sa „recenzie proasta” si, in acelasi timp, sa foloseasca extrase din ea pe post de lauda pe supracoperta cartii (am devenit ulterior prieteni si am avut astfel ocazia sa obtin o aprobare din partea lui pentru aceasta carte).

Prima data cand am fost pacalit de deviatie a fost la saisprezece ani, cand am cumparat Manhattan Transfer, o carte a autorului american John Dos Passos, laudata pe supracoperta de „filozoful” si scriitorul francez Jean-Paul Sartre, care sustinea ceva de genul ca Dos Passos este cel mai mare scriitor al timpurilor noastre. Aceasta observatie simpla, trantita probabil intr-o stare de intoxicatie si entuziasm extrem, a facut ca Dos Passos sa ajunga o lectura obligatorie in cercurile intelectuale europene, deoarece remarca lui Sartre a fost luata ca o apreciere generala a calitatilor lui Dos Passos, si nu drept ceea ce era, adica cea mai buna dintre remarci. (In ciuda acestui interes fata de opera sa, Dos Passos s-a intors in obscuritate.)

SPECIFICATII

Autori Nassim Nicholas TALEB
Editura Curtea Veche Publishing
An aparitie 2019