Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Emil BRUMARU | Ne-ndepartam din ce in ce de viata...

0 opinii / Scrie o opinie
  • 89,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Emil BRUMARU    |    Ne-ndepartam din ce in ce de viata...

POLIROM, 2020

OPERE VI – OPERA POSTUMA

Editie ingrijita si prefata de Bogdan CRETU

||||

Nota asupra editiei/ extras

Emil Brumaru nu isi mai scria de mult poemele de mana. Folosea tastatura computerului, tiparea apoi poemele si intervenea asupra lor cu pixul. Stiu asta direct de la el: am avut curiozitatea si l-am intrebat, avand nostalgia manuscriselor frumoase, insotite de deene de o naivitate cautata, pe care le vazusem aiurea sau orientandu-ma dupa zecile de autografe splendide pe care mi le daduse pe volume. (Apropo: o carte/ un album care sa puna candva la un loc dedicatiile lui Emil Brumaru ar fi un proiect necesar, in multe cazuri o intregire a operei poetice.)

Baza acestei editii o reprezinta teancul de poeme scoase la imprimanta pe care Emil Brumaru l-a lasat pe biroul sau si asupra carora a stat aplecat pana in ultima clipa: e vorba de 1499 de texte, dintre care unele sunt versiuni mai mult sau mai putin diferite ale aceluiasi text. [...] Diferentele intre versiuni nu sunt insa foarte mari: Emil Brumaru scria spontan, usor, ca dupa dictare. [...]

Am recuperat insa unele texte de pe contul sau de facebook. Poetul isi folosea pagina de pe reteaua de socializare ca pe un atelier, cine are rabdare s-o urmareasca poate sesiza cum in multe cazuri un poem iesea din comentarea unei fotografii, din preluarea si continuarea unei sintagme care ii retinea atentia. De fapt, reactia lui era de fiecare poetica, tot ce atingea devenea poezie.

SPECIFICATII

An aparitie 2020