Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Modelul Antim, modelul Paltinis

0 opinii / Scrie o opinie
  • 43,34 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Modelul Antim, modelul Paltinis, de Anca Manolescu - editura Humanitas

„Titlul acestei carți poate fi inselator. Cititorul ar putea crede ca are dinainte o lucrare de pura istorie culturala, o culegere de documente si analize, menite sa devina un omagiu pios, comemorativ, adus unor grupuri de intelectuali care, in vremuri neprielnice, au incercat sa-si pastreze chipul si sa-si urmeze vocația. In realitate, e vorba de o reconstrucție erudita, dar intens simpatetica, a unui «model» de viața spirituala atemporal. E vorba despre modul in care se nasc intalnirile purtatoare de destin, despre farmecul – si rigorile – drumului tatonant spre cunoastere, despre comuniune, impreuna-cautare, drama lumeasca si speranța. E vorba despre efortul oamenilor de a se situa, de «a-si gasi locul» si despre «instituționalizarea» – dincolo de instituții – a formarii intelectuale.

In ce ma priveste, am aflat neasteptat de multe lucruri despre imprejurari pe care credeam ca le stiu dinauntru. Anca Manolescu le stie insa mai bine. Intr-un anumit sens, ea este mai intim legata de modelele pe care le invoca decat chiar unii dintre reprezentanții lor.“ (Andrei PLESU)

„E oare nepotrivit ca intelectualul sa se comporte in credinta ca intelectual? E inutil sa-şi pastreze in acest domeniu chipul specific sau macar ideal? Pofta de a intelege, disciplina şi elanul gandului nu-şi gasesc locul in religie? In epocile premoderne, intrebarea ar fi fost intrucatva caraghioasa. De la autori creştini timpurii pana la monahismul medieval, nu a fost oare infatişata credinta drept «filozofie» in sensul antic al termenului, drept «adevarata filozofie»: formare a sinelui intemeiata pe revelatie, urmare a Logosului pe calea cunoaşterii lui Dumnezeu?

Calea filozofiei, in rostul ei prim, şi calea cunoaşterii religioase nu sunt divergente. Ca stil de viata şi de convivialitate, intre cercul filozofic şi grupul de studiu creştin, asemanarile, nu deosebirile par sa precumpaneasca.Modelul Antim şi modelul Paltiniş ne-o reamintesc.“ (Anca MANOLESCU)

Sursa: www.humanitas.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Limba Romana
Cod 978-973-50-4861-7