Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Tragicul. O fenomenologie a limitei si depasirii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 57,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Gabriel LIICEANU    |     Tragicul. O fenomenologie a limitei si depasirii

HUMANITAS, 2019

||||

Extras din Prefata – Recitind dupa patruzeci de ani

Editia de fata a Tragicului (cea de a patra) este reeditarea tarzie a unei carti de debut, aparuta la Editura Univers in anul 1975, deci in urma cu peste patru decenii. Cea dea doua (1993) si a treia editie (2005) au reprezentat variante prescurtate ale editiei originare. Am socotit, cand am intervenit astfel in economia volumului, ca prima sectiune a cartii – „Teoria tragicului ca peratologie” – raspundea intocmai titlului cartii si ca, publicata asa, de sine statatoare, putea fi mai bine utilizata de studentii de la facultatile de filologie. Am pastrat atunci si bibliografia aferenta, amplu comentata, virand sensul volumului catre un tel explicit didactic.

Acum, ajuns la o varsta a recuperarilor, mi s-a parut ca faptul de a fi intervenit asupra structurii initiale a cartii alterase o configuratie a timpului  care, in biografia mea, avusese o semnificatie aparte. Procedand astfel, nu comisesem oare un act de impietate fata de propria mea traiectorie profesionala? Cartea aceasta ma infiintase cultural si se nascuse intr-un context bine precizat. Republicand acum versiunea originara, simt nevoia sa arat in ce masura fusese in ea o devenire.

In forma initiala, Tragicul a fost prezentat ca lucrare de doctorat la Facultatea de Filozofie din Bucuresti. Scrisa de-a lungul a cinci ani, cartea contnea trei sectiuni eterogene, compuse pe trei registre stilistice diferite. Prima sectiune – de fapt ultima scrisa – era singura care respecta formal discursul de tip academic. (Avea o gramada de trimiteri, note si comentarii si aspira la furnizarea unei bibliografii complete.) Altminteri, ea propunea o „teorie a tragicului” cu pretentii de originalitate speculativa: faptul de a lega tragicul de relatia noastra cu limita ascundea de fapt ambitia de a construi o filozofie a limitei, o „peratologie” (peras, „limita” in greaca), sub aspectul nevinovat al unei monografii de estetica universitara.

3804 (12)

SPECIFICATII

An aparitie 2019
Limba Romana
Cod 5948353006988