Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Staretul Moise de la Optina

0 opinii / Scrie o opinie
  • 17,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Staretul Moise de la Optina, traducere Teoctist Caia - editura Doxologia

Viata Preacuviosului Staret Moise de la Optina (1782-1862) Cuviosul Parinte Moise, schiarhimandrit, proestos si staret al Manastirii Optina, s-a nascut la data de 15 ianuarie 1782, in orasul Borisoglebsk, din gubernia Iaroslavsk, primind la Sfantul Botez numele de Timotei. Fiind primul copil in familia evlaviosului negustor Ivan Grigorievici Putilov si primind educatie atat in casa parinteasca, cat si la biserica lui Dumnezeu, el a devenit indrumator duhovnicesc al fratilor sai.

Ajungand la varsta majoratului si vazand desertaciunea vietii pamantesti, chemat de duhul pustniciei, Timotei viziteaza impreuna cu fratele sau Iona o serie de manastiri si stareti renumiti. Convorbirile vii si dese cu fete duhovnicesti au avut urmari binecuvantate: in ei s-a salasluit in chip neobservat focul nevointei monahale. Inceputul nevointelor fratii l-au facut la Sihastria Sarovului, gasindu-l acolo pe marele staret Serafim de Sarov. Peste trei ani, "pe cai necunoscute lui", poslusnicul Timotei a ajuns intre monahii padurilor de la Roslavsk.

Intre acesti vietuitori ai pustiei Timotei a locuit zece ani, primind tunderea in monahism cu numele de Moise. Insa nu se poate ascunde cetatea care sta in varful muntelui, si Cuviosul Moise, impreuna cu fratele sau Cuviosul Antonie, a fost chemat la o noua osteneala. Chemat la Sihastria Optina, la inceput pentru crearea si oranduirea Schitului Sfantului Ioan Inaintemergatorul, Cuviosul Moise devine in scurt timp proestos al Sihastriei, si din acest timp incepe cresterea duhovniceasca si proslavirea manastirii.

In timpul Cuviosului Moise manastirea s-a transfigurat, a inflorit ca o gradina frumos mirositoare. Bisericile vechi au fost reinnoite si infrumusetate, s-au ridicat altele noi, in jurul lor se inaltau cladirile cu chiliile fratilor, bucataria cu sala de mese, bibliotecile. Nimic nu scapa atentiei proestosului manastirii: padurile manastirii, pasunile, gradinile, livezile, iazurile, animalele si albinele, toate se aflau sub privirea sa purtatoare de grija. Insa cea mai importanta ramanea totusi grija sa pentru monahi, pentru progresul lor in bine si in fapta suprema, mantuirea sufletului.

El insusi ramanand, in pofida multor sale griji, un adevarat ascet si ostas al lui Hristos, Preacuviosul Moise stia sa aprinda osardia catre Dumnezeu si in sufletele fratilor incredintati lui, sa-i intareasca in cugetul bun al inimii, "sa se intareasca in nevointa cea buna, sfarsitul sa-l atinga si credinta sa o pastreze". In timpul conducerii sale, la Sihastria Optina se naste staretia; el il invita la Sihastrie pestaretul Leon, tot el aseaza jugul indrumarii (hranirii) duhovnicesti a fratilor asupra succesorului sau, Cuviosul Macarie. In timpul pastoririi sale vine la Optina poslusnicul, care va deveni marele ei luminator, Cuviosul staret Ambrozie.

Sursa: www.crestinortodox.ro

SPECIFICATII

Traducere Teoctist Caia
An aparitie 2013
Limba Romana
Cod 978-606-666-102-7