Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Staretul Iosif de la Optina

0 opinii / Scrie o opinie
  • 26,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Staretul Iosif de la Optina, carte tradusa de Pr. prof. Teoctist Caia - editura Doxologia

Sfantul Iosif de la Optina este unul dintre Cuviosii care s-au nevoit duhovniceste si au sfintit pamantul Manastirii Optina, din Rusia. Nascut in data de 2 noiembrie 1837 si trecut la cele vesnice in data de 9 mai 1911, acest cuvios barbat s-a aratat facator de minuni inca din timpul vietii, precum si dupa moarte, la mormantul sau o tanara fiind izbavita de un demon. Manastirea Optina este una dintre cele mai mari si renumite manastiri de calugari din intreg Rasaritul Ortodox. Aceasta se afla in Rusia Centrala, la aproximativ 130 de kilometri de Moscova si la mica distanta de localitatea Kozelsk.

Ea este considerata a fi centrul spiritualitatii Bisericii Ortodoxe Ruse, inca din secolul al XIX-lea. Obstea acestei manastiri a dat lumii multi sfinti cuviosi parinti. Sfantul Iosif de la Optina Ivan Litovkin, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in data de 2 noiembrie 1837. Parintii sai, Efim si Maria, au trecut de timpuriu la cele vesnice, mai intai tatal, pe cand copilul avea patru ani, iar mai apoi mama, cand a implinit unsprezece ani. Nu dupa multa vreme, sora lui, Alexandra, a luat calea manastirii, iar Iosif a ramas in sat.

Ramanand orfan de amandoi parintii, tanarul Ivan s-a vazut nevoit sa munceasca din greu pentru a se putea intretine. Astfel, cat era ziua de lunga, tanarul cara marfa pentru o pravalie si o bacanie din sat, iar adesea era si rau tratat de stapanul sau, care era un om tare crud. In pofida tuturor celor patimite, sfantul nu a grait de rau pe nimeni, asteptand cu smerenie cele randuite de Dumnezeu. Dupa o vreme, tanarul Ivan s-a angajat la un alt negustor, anume Rafail, care era om tare bun.

Acesta, cunoscand buna purtare a tanarului, dorea sa il casatoreasca pe acesta cu fiica sa, insa chiar in acel timp, Ivan a primit o scrisoare de la sora lui. Aceasta ii spunea ca a imbratisat viata monahala in Manastirea Borisovsk, sub numele de Leonida, si il indemna sa mearga in Manastirea Optina, spre a cere sfat staretilor de acolo. In acea vreme, Sihastria Optina era condusa duhovniceste de Cuviosul Ambrozie. Ajungand in sihastrie, Ivan a venit la staret si i-a cerut binecuvantare sa mearga in lavra din Kiev, insa raspunsul primit a fost unul scurt si categoric: "De ce sa mergi la Kiev, ramai aici!" Incepand cu ziua de 1 martie 1861, iubitorul de viata monahala Ivan a imbratisat cu toata inima pamantul cel sfintit al Optinei.

Sursa: www.crestinortodox.ro

SPECIFICATII

Traducere Teoctist Caia
An aparitie 2014
Limba Romana
Cod 978-606-666-221-5