In exclusivitate la Editura Bizantina - Epistolele lui Gheron Iosif Isihastul

Silvia COLFESCU, Cristian BADILITA - et in Golania ego - 30 de ani de la manifestatia maraton din Piata Universitatii – 1990

0 opinii / Scrie o opinie
  • 38,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Silvia COLFESCU, Cristian BADILITA - et in Golania ego - 30 de ani de la manifestatia maraton din Piata Universitatii – 1990

Editura Vremea, 2020

Colectia Planeta Bucuresti

 

Extras/ Scurta rememorare – Cristian Badilita

Astazi se incearca o rationalizare istoricista (cand nu e ocultare tendentioasa) a „fenomenului Piata Universitatii”. Analistii politici propun explicatii „obiective”, diversionistii „apolitici” recreeaza scenarii trunchiate, neconcludente. Aceia insa care au trait, seara de seara, noapte de noapte, bucuria si spaima, aceia care au insemnat caldaramul cu urma genunchilor lor, nedeznadajduind o clipa macar, aceia care spuneau zilnic, ca pe o marturisire de credinta, punct cu punct, deja uitata „Proclamatie de la Timisoara”, aceia care, in curata lor indaratnicie, nu doreau ca o „liniste” perfida sa se astearna peste amintirea mortilor din decembrie 1989, aceia nu au nevoie de nicio explicatie. Viata fiecaruia dintre ei a capatat, atunci si acolo, splendoarea unei hierofanii.

Nu exista un „Jurnal al Golaniadei”. Poate in arhiva Securitatii. Exista insa amintiri esentiale, franturi de amintiri, un amestec, unitar, de chipuri, discursuri, scene, intamplari, discutii... dar mai ales nostalgia unei frenezii, a unei stari de plenitudine imposibil de transmis prin... sintaxa.

Petru Cretia – de el se leaga prima descindere in Piata Universitatii. Aveam un curs de greaca veche. La un moment dat, am auzit scandandu-se lozincile binecunoscute, anticomuniste, antiiliesciene. N-am mai stiut de functia aoristului, de radicali, de sufixe... ce legatura aveau toate acestea cu fierberea din strada? Profesorul a simtit si a rostit, cu tonul lui bland-raspicat: „Coboram, acolo e locul nostru!”. Intr-o clipa am fost in strada. Un grup infim, strans in jurul lui Dumitru Dinca, se afla intre cele doau artere de circulatie dintre cladirea Universitatii si Teatrul National. O mana de oameni, cel mult o suta. Multi priveau de pe trotuare. Masinile circulau nestingherite in ambele sensuri. Dar, intr-un rastimp foarte scurt, studentii coborasera din salile de curs. Si incetul cu incetul, avandu-l in mijloc pe Petru Cretia, ne-am croit drum printre masini pana am ajuns la grupul lui Dinca. Marea majoritate a celor de pe trotuar ni s-au alaturat. Circulatia s-a oprit... si a fost ziua intai. Ziua lui Dumitru Dinca si a lui Petru Cretia. Abia spre seara, cred, incurajati de prezenta celebrului om de cultura, studentii din Liga au instalat statia de amplificare in balconul Facultatii de Geologie, devenit apoi Simbol al manifestatiei. Ce a urmat n-a fost decat urmarea acestui prim impuls decisiv.

SPECIFICATII

Autori Colectiv de autori
Editura Vremea
An aparitie 2020