Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Fara speranta – Speranta abandonata de Nadejda MANDELSTAM

0 opinii / Scrie o opinie
  • 99,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Nadejda MANDELSTAM

Fara speranta – Speranta abandonata m e m o r i i

POLIROM, 2020

Colectia Biblioteca Polirom – coordonata de Dan CROITORU

Traducere din limba rusa, note si indice de Nicolae ILIESCU

Pret 99,95 Lei


 

Extras/ Fara speranta/ pp. 220-221

Baietii intrebau: „Nene, tu esti popa sau general?”. O.M. le raspundea mereu la fel: „Si una, si alta, din amandoua cate putin...”. Ei il banuiau ca este general, cum s-a clarificat curand, pentru ca se tinea foarte drept si cu „nasul pe sus”, adica isi inalta capul. Cu ajutorul lui Vadik, fiul proprietaresei, O.M. a participat la targul de pasari. Pasarile ii reveneau lui Vadik. „Baietii au o inclinatie speciala pentru pasari, zicea O.M. Ai vazut tu vreodata o fata cu porumbei la targ?” Pasarile au ajuns in versuri. Numai pe pitulice O.M. a ofensat-o, despre ea n-a scris nimic. Insa el a cautat sa ma convinga ca pitulicea e un fel de pitigoi, si pitigoilor le-a platit tributul, e drept, in versurile pentru copii.

Stiam ca iarna asta critica este ragazul nostru cel de pe urma, si cautam sa luam de la ea tot ce putea sa ne dea. Ca in versurile lui Klicikov, care ii placeau foarte mult lui O.M.: „Inainte nu-i decat zbucium,/ Tot zbucium e si-n trecut./ Langa mine putin sa mai stai./ Pentru Dumnezeu – te implor...” Iata de ce caietul cel mai luminos, cel mai optimist a aparut tocamai in aceasta perioada.

Omul, pentru orice munca intelectuala, ca orice instrument, are nevoie sa fie acordat. De buna seama, exista diverse instrumente umane – ele functioneaza fara intrerupere, acordandu-se din mers, altele, incetand sa mai sune, trebuie sa-si acordeze din nou claviatura.