DESCRIERE
Andrei PANDELE - Bucurestiul mutilat
HUMANITAS, 2018
Cu fotografii de Andrei PANDELE, Dan VARTANIAN, Dan DINESCU, Sorin VASILESCU, Peter DERER, Serban LACRITEANU, Andrei BARSAN, Nic HANU, Radu STEFANESCU
Extras/ In loc de prefata – Orasul cu memoria stearsa
Uranus, unicul cartier din Bucuresti asezat pe un relief pronuntat, nu a avut noroc.
Speriat de efectele cutremurului din 1977 in propria lui casa de pe malul lacului, Nicolae Ceausescu le-a cerut specialistilor sa-i indice cel mai sigur loc de constructie din Bucuresti. Locul cu cel mai bun teren de fundare din oras era Dealul Spirii, unde fusese amplasat din 1860 Arsenalul Armatei.
Acolo exista un cartier pitoresc, denumit Uranus, cu case batranesti asezate in panta, pe locul unde altadata existasera niste vii. De la nord catre sud, strazile Cazarmii, Lazureanu, Minotaurului, Ecoului, Meteorilor, Arionoaia si Salvatorului coborau vest spre est. Ultima spre sud, Strada Sabinelor, se afla deja pe teren plat.
Mie imi placeau in mod special strazile Ecoului, cu traseul usor frant la limita estica, si Arionoaia, unde intalneai curti mari, cu verdeata, si pavaje cu piatra cubica. De regula, casele din deal erau mai mosdeste decat cele din vale, dinspre Antim-Rahova. Insa intregul cartier, cu gradinile lui intinse si viata tihnita, burgheza, pastrase parfumul anilor 1910.
Cartierul Uranus arata de fapt mai bine decat il vedem noi astazi in poze vechi. Era greu sa-l redai avantajos. Nu puteai fotografia casele de sus, ca sa pui in valoare amplasarea lor in panta.