In exclusivitate la Editura Bizantina - Epistolele lui Gheron Iosif Isihastul

Simona VASILACHE | Ochiul amintirilor. 100 de ani de jurnale

0 opinii / Scrie o opinie
  • 20,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Simona VASILACHE    |    Ochiul amintirilor    100 de ani de jurnale

Editura Eikon – Bucuresti, 2018

||||

Extras din Memoria secolului

Sunt, aceste pagini despre trecut, un inventar in dezordine, fara pretentii de atotcuprindere, a multelor feluri in care se poate pune viata in carti. Nu in fictiuni, ci in pagini cu ambitia sinceritatii, a autenticitatii si, nu de putine ori, a tabloului de epoca, a frescei de moravuri care reuseste, sau nu.

Jurnale scriu scriitorii de meserie, dar si intelectuali cu alta formatie, regine si oameni de rand, barbati de stat si femei la locul lor, asadar lume de toata mana. Unii le publica imediat, altora li se publica dupa o suta de ani. Ganduri de o rascolitoare naivitate se intalnesc, privind dinspre anii nostri, cu intuitii foarte exacte, lucide si eterne. Marturii ale unei lumi care se schimba, ramanand, totusi, in liniile ei de forta, oarecum la fel.

Cele mai multe file pe care le adnotez aici sunt consemnari marunte, care-si iau frumusetea si semnificatia fie din stil, fie din nuantele omenescului, ale firescului cotidian, pierdut, regasit, regretat, care umple golurile istoriei.

Sunt destule amintiri, publicate in epoci diferite, care cresc pe caldaramul unei capitale, cel mai adesea, fie ea Bucurestii sau Iasii. Altele care dau tarcoale unor istorii de familie, mai mult sau mai putin celebra, proiectandu-le in lumini de intensitati diferite pe panza unei vremi anume, a unei societati in criza sau in inflorire.

SPECIFICATII

Autori Simona VASILACHE
Editura Eikon
An aparitie 2018