In exclusivitate Icoana Sfantului Cuvios Iosif Isihastul

Sfantul Nicolae VELIMIROVICI |Inima in marele post. Calauza duhovniceasca spre inviere

0 opinii / Scrie o opinie
  • 8,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Sfantul Nicolae VELIMIROVICI    |     Inima in marele post. Calauza duhovniceasca spre inviere

Editura Predania

Colectia Predici

Traducere din limba sarba de Ionut si Sladjana GURGU

||||

Extras din A patra saptamana

„Din inima ies ganduri rele, ucideri, preacurvii, curvii, furtisaguri, marturii mincinoase, hule. Acestea sunt care spurca pre om.” (Mt. 15, 19-20)

Aceste cuvinte le-a spus Domnul tau, fiule. Acestea le-a spus evreilor necrestinati, a caror inima, din pricina pacatului celui stramosesc si a pacatului lor, se preschimbase in izvor nu al vietii, ci al mortii si a toata putreziciunea.

Inima este un izvor, iar gura este un rau. Iar ca asa stau lucrurile da marturie Atotstiitorul, Care a umblat in trup pe pamant, cu aceste cuvinte: „Din prisosinta inimii graieste gura.” (Mt. 12, 34) Asadar, limba noastra este vestitorul inimii noastre. Ce cuvinte sunt in inima, aceleasi cuvinte sunt si pe limba; si ce uraciune este in inima, aceeasi uraciune este si pe limba. Ceea ce se afla in inima, se varsa si se prelinge pe buze. [...]

Multi vorbesc despre voia sloboda a omului. Sunt oameni slobozi intru bine, iar altii slobozi intru rau. Slobod intru bine este cel ce-si incredinteaza libertatea celui mai slobod, adica Celui ce este cel mai slobod, ca sa o foloseasca spre bine. Slobod intru rau este cel ce vrea sa-si foloseasca singur libertatea sa, iar atunci, fara sa bage de seama, o incredinteaza Tiranului, celui care este cel mai lipsit de libertate.

Oare n-ai vazut vreun copil caruia maica i-a dat cutitul sa taie paine, si copilul tine cutitul, iar mama tine cutitul copilului? Astfel, mama este, de fapt, cea care taie cu cutitul, chiar daca copilului i se pare altminteri. Daca copilul va impinge mana mamei, atunci nu va taia painea, ci se va taia pe sine. Oare nu este acesta chipul libertatii omenesti? Oare nu este pilda pentru cei slobozi intru bine si cei slobozi intru rau?

321

SPECIFICATII

Autori Sfantul Nicolae Velimirovici
Traducere Traducere din limba sarba de Ionut si Sladjana GURGU
Editura Predania