In exclusivitate Icoana Sfantului Cuvios Iosif Isihastul

Arhimandrit Dumitru COBZARU - Batranul carturar si tanarul mitropolit: Bartolomeu Valeriu Anania

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,40 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Arhimandrit Dumitru COBZARU - Batranul carturar si tanarul mitropolit: Bartolomeu Valeriu Anania

Editura Renasterea, Cluj-Napoca – 2020

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului

Cuvant inainte de lect. univ. dr. Diana MOTOC

 

Extras/ pp. 182-183

Dar cum sa fi luat decizia renuntarii, cand, a doua zi, de le tribuna Colegiului Academic, studentii vorbeau cu atata insufletire despre conducatorul „pe care Dumnezeu l-a trimis in ceasul acesta de cumpana – [alaturi de care] se poate merge pana’n panzele albe”? Nici exmatricularea studentului Valeriu Anania n-a putut influenta hotararea acestuia de a ramane in fruntea grevei studentesti, chiar daca momente de ezitare au mai existat. Studentii din Comitet afirmau ca, daca „Parintele” ii paraseste, ei sunt gata sa-si faca dreptate in orice fel, incepand cu pedepsirea rectorului care a promulgat o sentinta de exmatriculare complet ilegala. Mai mult, pentru studentii clujeni din generatia ’46, Parintele Anania era „mai mult decat o personalitate, un simbol al ideii de ordine, singurul om in stare sa stapaneasca acest tineret confuz, gata sa se dedea la acte nesabuite”. Aproape ca nu exista un spatiu public in Cluj, unde sa nu se vorbeasca despre „Parintele” si despre greva, ca aceasta fata, studenta la Conservatorul de Arta Dramatica, care aflase ca „Parintele” era si scriitor, dramaturg:

„...si cand o sa se schimbe vremurile, si eu o sa termin Conservatorul si o sa ajung actrita [...], o sa ma duc la Parintele – el o sa fie Directorul Teatrului National, o sa vedeti voi! [...], ma duc si-i spun: eu, parinte, am votat pentru greva, am fost in greva, m’am tinut pe pozitie, nu m’am lasat intimidata [...], am rezistat pana la urma, acum sunt actrita, am talent si vreau sa joc un rol in piesa dumneavoastra...”

SPECIFICATII

Autori Arhimandrit Dumitru COBZARU
Editura Renasterea
An aparitie 2020