Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Convorbiri cu tinerii despre sexualitate

0 opinii / Scrie o opinie
  • 10,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Convorbiri cu tinerii despre sexualitate , de Pr. V. V. Zenkovsky - editura Bizantina

Intai de toate, nu credem ca exista teme, care privesc pe om si lumea inconjuratoare, indiferent de natura lor, care sa nu intereseze teologia sau care sa nu poata fi abordate dintr-o perspectiva teologica. Sau, cu alte cuvinte, asa cum se tot spune in ultimul timp, nu exista teme teologice si teme neteologice, ci exista o abordare teologica sau o abordare neteologica a oricaror probleme. Omul cu toate problemele lui, lumea sub toate aspectele ei, realitatea in ansamblul ei si in partile ei constitutive, fara indoiala, pot fi evaluate, pot fi considerate dintr-o perspectiva teologica, intelegand prin perspectiva teologica sau religioasa a unui subiect sau a unei teme, abordarea acestora prin raportare la Dumnezeu sau la spatiul relatiei omului si a lumii cu Dumnezeu si avand in vedere complexitatea si globalitatea   acestei   relatii.  

Aceasta   este   viziunea integratoare, unitara, cuprinzatoare, globala a realitatii, ce caracterizeaza teologia si spiritualitatea ortodoxa. Temeiul primordial al acestei abordari este creatia insasi, actul creatiei care priveste fara exceptie existenta omului si a lumii in totalitatea ei. Tot ceea ce exista si, deci, toate partile constitutive ale fapturilor, viata in toata complexitatea ei isi datoreaza existenta Unicului Creator. Invocam referatul biblic asupra creatiei (Facere cap. 1) si arhicunoscutul prolog al Evangheliei dupa loan, in care se insita asupra aspectului mai sus mentionat:

„Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ceea ce s-a facut” (loan 1, 3), subliniindu~se, in acelasi timp, participarea Fiului la actul total al creatiei. Al doilea temei este restaurarea omului in Hristos, cea de-a doua creatie, in care omul si lumea sunt recapitulate in intregimea lor. Dupa cum actul caderii priveste si afecteaza omul in intregimea lui, la fel si cel al izbavirii, al ridicarii din cadere, al mantuirii, priveste, desigur, pe om in totalitatea lui, precum si lumea inconjuratoare.

Nimic nu este in afara lui Dumnezeu, a proniei dumnezeiesti, dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel: „Un Dumnezeu si Tatal tuturor, Care este peste toate si prin toate si intru toti.” (Efeseni 4, 6)

Nimic in afara lucrarii mantuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, „intru El au fost facute toate… si toate prin El sunt asezate, si printr-Insul toate cu Sine sa le impace, fie cele de pe pamant, fie cele din ceruri.,.” (Coloseni 2,16-17-20)

In fine, al treilea temei este cel eshatologic, care priveste finalitatea intregii creatii si a omului in totalitatea lui. Abordarea teologica sau religioasa presupune, de asemenea, referirea la evenimentul caderii omului si la consecintele acesteia asupra firii umane si a lumii. Asadar, abordarea teologica este definita prin raportarea la cateva repere fundamentale: creatia, caderea si mantuirea, toate constituind coordonatele esentiale ale relatiei omului cu Dumnezeu.

Am insistat pe aceasta dimensiune integratoare, holistica, a abordarii teologice pentru ca, din pacate, exista multe tendinte de ignorare a acesteia si de percepere sectionara, sectara a realitati, care considera ca unele aspecte apartin spatiului religios, teologic, altele nu. Sub presiunea permanenta a egoismului si sucomband amagirii solutiilor facile, puse in practica prin intermediul, instrumentului propriu naturii umane cazute, care este ipocrizia, omul religios si teologul – nu stiu care mai mult si care mai putin – au incercat sa scape de unele probleme dificile, exilandu-le in afara sferei religiosului sau a teologicului, si deci, in afara propriilor preocupari. Sau, in cel mai fericit caz, le-au plasat in categoria lucrurilor rele, negative prin definitie, refuzandu-si orice abordare pozitiva a lor.

Consecintele acestei abordari, mai mult sau mai putin maniheiste, au fost numeroase si grave. A fost modificata viziunea antropologica unitara, care vedea solutia in impacarea si integrarea diferitelor aspecte sau elemente constitutive ale  firii   umane,   aflate  in  tensiune   sau   conflict,  in favoarea unei antropologii fractionare, sectare, care disociaza   pana   la    dezintegrare   partile   intregului, propunand mai curand solutia „razboiului”, a conflictului permanent si a eliminarii sau excluderii reciproce. De aici a rezultat o morala conventionala, fundamentata pe categoriile abstracte de bine si rau, care opereaza cu liste cu caracter absolut de virtuti si pacate, aplicand criterii statice, exterioare, evenimentului insusi al vietii. In felul acesta, morala s-a instrainat de morala Evangheliei, care este fundamentata pe dinamismul relatiei dintre om si Dumnezeu si dintre oameni intreolalta, avand drept criterii motivatia si finalitatea actului, gestului sau demersului de orice natura ar fi el, care transcend limitele exterioare si vazute, fiindca isi au pornirea in inima omului si finalitatea in adancul de nepatruns al dumnezeirii, refuzand evaluarea definitiva” si absoluta „…pana ce nu va veni Domnul,Care va lumina cele ascunse ale intunericului si va vadi sfaturile inimilor.” (1 Corinteni 4, 5) Lipsa unor studii serioase asupra problemelor pe care le ridica viata sexuala are consecinte negative din multe puncte de vedere asupra viziunii crestine a vietii, dar mai ales asupra vietii insasi, a felului de a trai.

Cu stiinta sau fara stiinta, acest domeniu extrem de sensibil si complex a fost abandonat aproape in intregime in mainile necredinciosilor, care cu multa placere l-au transformat rapid in monopol. Astfel incat, orice „educatie” in aceasta directie poarta pecetea unei conceptii,   nu   numai   necrestine,    ci   de-a    dreptul paganesti,    sub    semnul    unui   vulgar   si    scandalos pansexualism.

Explozia de materiale „informative”, care beneficiaza de o publicitate fara zgarcenie pe toate canalele de comunicare in masa, vizeaza mai curand exploatarea   nemiloasa   si   interesata   a   slabiciunilor umane venite din directia sexualitatii in beneficiul unei industrii   „specializate”  a   placerilor,   decat   educarea corecta si sanatoasa a tinerilor in problemele sexuale. Nu intamplator, oamenii de buna-credinta se rusineaza a aduce in discutie si a arata vreo preocupare legata de problemele sexualitatii.

Demersul diavolului a reusit aproape in intregime. Relatia trupeasca a ajuns a fi terfelita pana la identificarea cu raul, cu murdaria, cu pacatul prin excelenta, incat, cu greu mai indrazneste cineva o evaluare pozitiva a acesteia, fie si minimala. Cei care se confrunta cu problemele ridicate de sexualitate, mai ales in cazul tinerilor, si trebuie sa le dea o rezolvare, pentru ca nu pot, nu au cum sa le evite, sunt duhovnicii. Ei cunosc si dimensiunile adevarate ale acestor probleme si implicatiile lor in planul vietii spirituale. Duhovnicii se afla si ei, de cele mai multe ori, in imposibilitatea de a raspunde asa cum se cuvine intrebarilor si framantarilor tinerilor, tocmai pentru faptul ca au fost si sunt lipsiti si ei de o minimala informare. Exista perioade foarte lungi in viata tinerilor cand presiunea sexuala este dominanta si chinuitoare. Nu trebuie sa fii adept al lui Freud pentru a accepta existenta unor astfel de situatii.

Nu este o solutie sa ne facem ca nu vedem si ca nu stim. Dupa cum, nu este pastoral sa-i lasam pe tineri sa treaca singuri prin incercarile deloc usoare venite din aceasta directie, cu propriile indoieli si confuzii, cu o imaginatie de cele mai multe ori necontrolata si sub bombardamentul nemilos al tentatiilor cultivate metodic de vrajmasul omului si al lui Dumnezeu prin slujitorii lui. Importanta lucrarii de fata consta si in faptul ca ea se ocupa cu problemele sexualitatii tinerilor inainte de casatorie, cu problemele atat de delicate, dar atat de spinoase pe care le ridica varsta adolescentei si a primilor ani de maturitate a tanarului.

In anii din urma au aparut la editurile de carte religioasa cateva lucrari care abordeaza problemele cuplului, ale familiei, dar cartea prof. Zenkovsky este prima care se ocupa cu problemele sexualitatii, cu framantarile, caderile si impasurile in care adeseori se afla tinerii din cauza presiunii sexualitatii, propunand o perspectiva crestineasca     a    acestora,     temeinic    ancorata    in antropologia crestina. Acestea sunt motivele principale pentru care ne-am bucurat sa descoperim o abordare foarte serioasa a problemelor sexualitatii venita din partea unui reputat teolog rus din diaspora, autoritate de necontestat in domeniu, impus de studiile sale in antropologia crestina. 

V. V. Zenkovsky, doctor in psihologie, profesor la Institutul Teologic Ortodox din Paris in perioada interbelica. Bine cunoscut in toata lumea ortodoxa de atunci, si nu numai, V. V. Zenkovsky este caracterizat de reputatul teolog roman Serban Ionescu, profesor de morala la Facultatea de Teologie din Bucuresti in aceeasi perioada interbelica, drept „o autoritate in materie de psihologie si antropologie crestina .

Sursa: www.tainacasatoriei.wordpress.com

SPECIFICATII

Traducere Pr. Dimitrie Balaur
An aparitie 2006
Limba Romana
Cod 973-98521-6-5