Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Iubirea de a trai. Treptele vietii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 26,97 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Iubirea de a trai. Treptele vietii, Mioara Dragomir - editura Doxologia

Catre cititor Aveti in fata o carte de debut, dar o parte din trairile si gindurile a patruzeci de ani dintr‑o viata. Este o carte despre om, despre noi, despre realitatea de acum si dintotdeauna, raportata la modelul divin. Prin ea am vrut sa va impartasesc, in felul meu, iubirea de viata, sa va amintesc si sa va reamintesc cine sintem, cum sintem, poate cum ar trebui sa fim. Amfacut‑o, uneori, cu duritate, alteori cu seninatate,alteori cu tristete, alteori cu umor si cu diferite alte stari si atitudini pe care le‑am trait din plin, intr‑o lumecontemporana in care cred ca trebuie sa se intimple o schimbare. Care trebuie sa‑si stapineasca graba.

Sa iasa dintr‑un virtej abisal in care pare ca a intrat. Sa‑sidea seama ca nu isi este scop siesi. Sa‑si aminteasca de radacinile ei bune si de Cel care a creat‑o. De invataturile pe care trebuie sa le urmeze. O lume in care fiecare sa‑si cerceteze propria constiinta si, in acelasi timp, sa fie interesat de ce se intimpla in jur. In care, in loc de a fi ridiculizate, sensibilitatea si manifestarile ei sa fie incurajate, gindirea buna si concretizarile ei, ca si vointa buna si rezultatele ei  sa fie valorificate. Si care sa‑si aminteasca si sa‑si dea seama inca de multe altele. Temele pe care le‑am abordat aici ma framinta de mai multi ani si m‑am gindit mult, cind mi‑am pus deoparte timp pentru scris sau cind dorinta de a scrie m‑a facut sa‑i acord timpul care i se cuvenea, cumle voi transmite.

La un moment dat, raspunsul a luat forma de poezie si a venit prin ritm. Au fost multe variante, elaborate in decurs de citiva ani, intre 2009 si 2013, pina cind fiecare poezie a ajuns la continutul si forma potrivite pentru mesajul pe care il avea de purtat. Numarul poeziilor cuprinse in acest volum are o semnificatie de care nu va va fi greu sa va dati seama, daca aveti in vedere aspectul religios. Pentru mine, poezia inseamna in primul rind ritm exteriorizat prin cuvint care poarta un mesaj, un sufluinterior cu autenticitatea, ordinea si frumusetea sa, care la mine este asa cum il veti intilni aici. Rima, pe care nu am insistat in mod special, desi este prezenta, nu intotdeauna in stil clasic, s‑a organizat dupa ritm si aici cred ca a avut autoritate formatia de cercetator lingvist si filolog pe care o am.

Uneori limba veche, uneori sensurile primare ale unor cuvinte au fost singurele pe care le‑am gasit adecvate sa exprime ceea ce voiam sa spun. Dar, in acelasi timp, as vrea sa va fi adus sau readus aminte de faptul ca limba noastra nu a rasarit peste noapte, ca noi sa putem vorbi si scrie astazi cu atit de multe posibilitati de expresie si de nuantare, si ca datoram mult celor de dinaintea noastra, care au facut‑o sa fie asa. Tot asacum omenirea datoreaza mult epocilor de dinainte, pina la cele biblice. Si tot asa cum cea prezenta ar trebui sa fie o baza buna pentru cele viitoare. Imaginile pe care le vedeti in aceasta carte si care sint parte din ea, au, de asemenea, ritmul lor si vorbesc in limbajul liniei si al formelor, prin elemente sugestive, despre mesajele poeziilor pe care le ilustreaza.

S‑ar cadea sa vorbesc mai mult despre ele, dar cred ca e mai bine sa fie privite si sa descoperiti relationarea cu poezia. Dintre apropiatii mei, carora le‑am dedicat in primul rind aceasta carte, care este si suflet din sufletul lor, mama m‑a facut sa vad lumina zilei intr‑un fel minunat si mi‑a fost mereu alaturi, Carmen este omul care m‑a format intr‑un fel minunat, incepind cu felul propriu de a fi, si m‑a sprijinit cu multa generozitate, cum cred ca numai un parinte de suflet poate sa o faca, Dedelus mi‑a intarit convingerile pe care leaveam asupra a ceea ce inseamna sufletul ingeresc al copilului, catre care mereu sintem chemati sa ne indreptam, ca sa fie bine, iar Lucian mi‑a fost alaturi, sprijin de toate felurile, cum rar se intimpla, prin ceeace face si, mai ales, cum face.

Prin aceasta dedicatie, le intorc iubirea, impreuna cu o vie recunostinta. Prin dedicatie, ma gindesc, de asemenea, la toti ceicare, dupa puterea propriului suflet, vor impartasi mesajul, imaginea, ideea, atitudinea, trairea, cuvintul din aceasta carte. Mioara Dragomir

Sursa: www.edituradoxologia.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2013
Nr. pagini 134
Limba Romana
Cod 978-606-666-048-8