Scara lui Iakov
de Ludmila Ulitkaia
(0 opinii)
Cod produs: LB-2019-017
Autor: Ludmila Ulitkaia
Editura: Humanitas Fiction

Pret: 54,00 lei

Ludmila ULITKAIA  |  Scara lui IakovHumanitas fiction, 2018Colectia Raftul DeniseiTraducere din rusa si note – Gabriela RUSSO||||Extras din capitolul 29 – Nasterea lui Henrik (1916)In toamna...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Scara lui Iakov
Scara lui Iakov

(0 opinii)

Pret: 54,00 lei

Ludmila ULITKAIA  |  Scara lui Iakov

Humanitas fiction, 2018

Colectia Raftul Denisei

Traducere din rusa si note – Gabriela RUSSO

||||

Extras din capitolul 29 – Nasterea lui Henrik (1916)

In toamna anului 1916, dupa incheierea stagiunii teatrale, Marusia se intoarse la Kiev. La Moscova lucrurile luasera o intorsatura nu prea grozava pentru ea. Iakov se straduise din rasputeri sa castige timpul pierdut ca sa-si termine studiile cu un an mai devreme, dandu-si anticipat examenele, dar se lamurise ca va ramane legat de institut si in anul urmator. Isi chemase sotia la Kiev.

Razboiul incepuse in vara, ii ingrozea o noua despartire. Marusia isi gasi rapid nu neaparat o slujba cum trebuie, dar macar una cat sa-si castige painea. Socitatea Froebel o primi cu bratele deschise , ii incredinta clasa de dans pentru copiii muncitoarelor, si ea se apuca sa-i invete dansul ritmic intr-un studio de teatru, nu departe de casa. Banii nu erau multi, dar in vreme de razboi orice munca insemna o izbanda.

Locuia in camera lui Iakov, despre o locuinta separata nici nu putea fi vorba din mai multe motive – orasul era suprapopulat, viata era scumpa, le era greu sa traiasca pe picioarele lor, cu toate grijile vietii de zi cu zi pe umerii firavei Marusia. In schimb, in casa bogata a parintilor lui Iakov, cu toate greutatile pricinuite de razboi, inca domnea confortul. In baia care o incantase pe Marusia mai mult decat celelalte placeri burgheze, curgea inca apa...

De regula, toate discutiile se intorceau pana la urma la operatiunile militare, la neputinta autoritatilor si la manevrele viclene si marsave ale Aliatilor. La vremea aceea, pierderile armatei ruse erau asa de mari, incat se ajunsese ca in multe case oamenii sa-si planga mortii. Si familia Osetki suferise o pierdere grea: fratele cel mare al lui Iakov, Henrik, mandria tatalui, student la Universitatea din Heidelberg, incercase sa se intoarca in patrie, dar pe drum fusese arestat de autoritatile austro-ungare si in ianuaroe 1915 murise de dizenterie in lagarul pentru persoane stramutate din satul Talerhof de langa Graz.

Un bun prieten al lui Henrik trimisese prin Elvetia stirea mortii lui si fotografia neclara a unui barbat urat, cu urechi mari. Pierderea fratelui sau l-a distrus pe Iakov. Il adorase in copilarie, in adolescenta avusese incredere oarba in opiniile, ideile si previziunile lui... Henrik ii tinuse loc de prieten mai in varsta, pe care Iakov visase sa-l aiba in adolescenta.

citeste mai mult
Traducere:
Traducere din rusa si note de GABRIELA RUSSO
An aparitie:
2018

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie