Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ruine moderne Ruinele comunismului de Cosmina NIDELEA

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_00335
  • Editura: Paideia
  • 35,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Cosmina NIDELEA

Ruine moderne. Ruinele comunismului

Editura Paideia, Bucuresti – 2021

Colectia Spatii imaginate – coordonata de Augustin IOAN

Prefata de Prof. dr. arh. Augustin IOAN

Pret 35,00 Lei

 

Extras/ Prefata

Cosmina Nidelea a lucrat mult timp pe acest proiect, incepand cu lucrarea sa de diploma, un proiect de terminare a scheletului unei case de cultura pentru tineret (arh. Dorin Stefan), de la Giurgiu, orasul natal al autoarei.

Apoi, a continuat cu un doctorat despre ruine in general, a carui forma contrasa o cititi acum. Cu mult folos, precum se vede, chiar daca munca a fost dificila si, marturisesc, a trebuit sa insist ca autoarea sa nu dispere dinaintea temei, cum sa-i spun? – strivitoare. In cele din urma, nu doar ca nu a abandonat, dar acum ne propune o harta sinoptica extrem de utila asupra mai tuturor instantelor in care apar ruinele in arhitectura, ba chiar si a taxonomiilor care sa organizeze intreaga materie.

Mai mult decat o cercetare doctorala, volumul este un instrument util celor care au de lucrat cu ruine arheologice, cu cladiri neterminate, cu combinatii de ruina plus cladire noua, foarte la moda intr-o Europa privind, ca Ianus, cu doua fete, una catre multimilenara sa istorie si patrimoniul sau bogat si cealalta catre viitor. Cu alte cuvinte, lucrarea Cosminei ne explica nu doar statutul ruinelor, ci si (in)disponibilitatea lor de a deveni mai departe un altceva, acelasi, vorba poetului: de a-si imprumuta memoria prezentului, nu intotdeauna generos in a-si aminti, astfel incat, impreuna, sa mearga in viitorul incert.