Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ricardo PIGLIA - Calea Idei Brown

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ricardo PIGLIA - Calea Idei Brown

HUMANITAS FICTION, 2016

Colectia Raftul Denisei – coordonata de Denisa COMANESCU

Traducere din spaniola si note de Alina CANTACUZINO

 

Extras/ I. Accidentul – Capitolul unu, 1

In perioada aceea duceam mai multe vieti, ma miscam in serii de secvente autonome: a prietenilor, a amorurilor, a alcoolului, a politicii, a cainilor, a barurilor, a plimbarilor nocturne. Scriam scenarii care nu ajungeau sa fie facute filme, traduceam nenumarate romane politiste care pareau sa fie unul si acelasi, redactam aride carti de filozofie (sau de psihanaliza!) pe care le semnau altii. Eram pierdut, izolat, pana cand – intamplator, deodata, pe neasteptate – am ajuns sa predau in Statele Unite, amestecat intr-o poveste despre care vreau sa dau marturie.

Mi s-a propus sa merg un semestru ca visiting professor la elitista si exclusivista Taylor University; candidatul initial iesise din schema si, fiindca ma cunosteau, se gandisera la mine; mi-au scris, am discutat, am stabilit datele, iar eu am inceput sa ma codesc, sa aman; nu voiam sa ma trezesc azvarlit intr-un capat de lume pentru sase luni. Intr-o zi, pe la mijlocul lui decembrie, am primit de la Ida Brown un e-mail scris in maniera vechilor telegrame urgente: Totul aranjat. Trimiteti plan curs. Asteptam sosirea d-voastra. In noaptea cu pricina era foarte cald, asa ca am facut un dus, mi-am luat o bere din frigider si m-am asezat pe sezlongul de panza, cu fata la fereastra: afara, orasul era o masa opaca de lumini indepartate si sunete discordante.

Ma despartisem de cea de-a doua sotie si locuiam singur intr-un apartament din Almagro, pe care mi-l lasase un prieten; trecuse atat de mult timp de cand nu mai publicasem ceva incat, intr-o seara, la iesirea dintr-un cinematograf, o juna, pe care pesemne ca o abordasem sub un ptretext oarecare, auzind cine sunt, a ramas foarte surprinsa, crezuse ca am murit. („A, mi s-a spus ca ai murit la Barcelona.”)

SPECIFICATII

An aparitie 2016