Principele Radu al Romaniei | Elisabeta – Portretul unei Regine
- Cod produs:LB-2019-0549
- Autor: Principele Radu al Romaniei
- Editura: Curtea Veche Publishing
-
70,00 lei
DESCRIERE
Principele Radu al Romaniei | Elisabeta – Portretul unei Regine
Curtea Veche, 2019
||||
Motto:
Este tot atat de gresit
Sa numesti uratenia realism
Si grosolania sinceritate
Regina Elisabeta a Romaniei
Extras de la pp. 27-28
Suveranii se instaleaza din nou la manastire in anul 1872, unde petrec o vara linistita si vesela. In acea vara il primesc pe arhitectul vienez, profesorul Wilhelm von Doderer, care examineaza terenul ales de suverani pentru constructia viitorului castel. Tot in vara anului 1872 viziteaza locul pictorul american Healy, cel care urma sa faca, la Roma, portretul in ulei al Reginei Elisabeta. Carol I este impresionat de tabloul cu fiica lui, in bratele mamei, pe o stanca de pe Valea Pelesului.
In 1873, perechea Princiara a fost in streinatate la inceputul verei, de unde nu S’a intors decat in 28 august. Intrarea in Tara s’a facut pe la Predeal. Nu mult dupa sosirea Sa la manastire, Printul Carol cumpara prin buna invoiala de la Scarlat Cretulescu muntii Pietricica, Paraele, Cazacu de la Azuga si doua izvoare hydro-minerale, pe cari apoi ii da Eforiei (Eforia Spitalelor, proprietarul muntelui Furnica, al terenului pe care s-a construit Castelul Peles, nnLB) in schimbul muntelui Pietrele Arse zis si Mosia Sinaia, adica intreg terenul cuprins intre vaile Prahovei, Pelesului, Pietrelor Arse pana sus pe creasta la varful mare al Pietrei Arse. (...)
In ziua de 1 octombrie, in urma unei noi excursiuni pe Apa Pelesului in sus spre cascade, impreuna cu Principesa, se hotaraste in mod definitiv ca loc pentru cladirea unei resedinte de vara inaltimea rapoasa a marginei de padure de brad secular, cu vedere asupra manastirei, situata pe stanga salbaticei si inaccesibilei Vai a Pelesului, d’asupra locului numit de calugarii de acolo mlastinea sau zanoaga Pelesului.
SPECIFICATII
An aparitie | 2019 |