Icoana Sf. Mare Mucenic Pantelimon - Icoana cu foita de aur

Paul CELAN | Meridianul si alte proze

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Paul CELAN    |    Meridianul si alte proze

POLIROM, 2020

Traducere din limba germana si note de Andrei CORBEA

Editie revizuita

||||

Alocutiune de receptie a Premiului pentru literatura al orasului liber hanseatic Bremen/ extras

Denken (a gand) si Danken (a multumi) sunt in limba noastra cuvinte cu una si aceeasi origine. Urmandu-le sensul, ajungi in aria semantica a lui: gedenken (a-ti aminti), eingedenk sein (a pastra amintirea), Andenken (amintirea cuiva anume), Andacht (reculegere). Ingaduiti-mi sa pornesc de aici pentru a va multumi.

Tinutul de unde – prin cate ocoluri! Dar exista oare asa ceva: ocoluri? -, tinutul de unde vin catre Domnile Voastre va fi fost celor mai multi dintre Dumneavoastra unul necunoscut. Este tinutul in care o parte deloc neinsemnata a acelor istorii hasidice, pe care Martin Buber ni le-a repovestit in limba germana noua tuturor, s-a aflat la ea acasa. Era, daca imi permiteti sa completez aceasta schita topografica cu o imagine care, coborand de foarte departe, tocmai se infatiseaza ochilor mei, - era un taram in care oamenii si cartile traiau. Acolo, in acea fosta provincie, iesita acum din istorie, a monarhiei Habsburgilor, am dat pentru intaia oara peste numele lui Rudolf Alexander Schroeder: citind Ode mit der Granatapfel (Oda cu rodie) a lui Rudolf Borchardt. Iar Bremenul a dobandit pentru mine, acolo, si pe aceasta cale, un contur: sub chipul publicatiilor de la Bremer Presse.

Dar Bremenul, apropiat mie prin carti si prin numele acelora care le-au scris si editat, imi suna precum un ecou al inaccesibilului.

SPECIFICATII

An aparitie 2020