Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Patrick SAINT-PAUL | Oamenii-sobolan – In subteranele interzise ale Chinei

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Patrick SAINT-PAUL    |    Oamenii-sobolan – In subteranele interzise ale Chinei

POLIROM, 2016

Traducere de Nicolae CONSTANTINESCU

||||

Extras din Capitolul 1 – Sobolani ratacitori in regatul dezmatului mercantil

Executa cu precizie un lutz [la patinaj, saritura (...), n.tr.]. Stransa in mica ei vesta de blana, tanara patinatoare cu parul impletit in codite serpuieste acum pe gheata mergand cu spatele, cu mainile in solduri, pe melodia Memory a Barbrei Streisand. Cu coatele sprijinite de o balustrada de sticla, mama isi supravegheaza copila-minune cu o privire distrata, consultandu-si regulat iPhone-ul ultimul model de culoarea „aurului”. Alti parinti au profitat de curs ca sa faca cumparaturi si asteapta rabdatori cu sacose mari Louis Vuitton, Hermes sau Prada asezate la picioare.

La adapost de poluarea care infecteaza Beijingul mai mult de jumatate de an, micii privilegiati ai superputerii economice pot sa vina sa patineze fie vara, fie iarna in centrul comercial China World, cel mai mare mall de lux din capitala chineza. Masurand 800 de metri patrati, pista a fost numita Cool Ice Rink. Veritabila vitrina a insolentei reusite economice a Chinei din ultimii treizeci de ani, cele trei turnuri ale China World, a caror constructie a inceput in 1985 si s-a terminat in 2010, troneaza in mijlocul zgarie-norilor de sticla ultramoderni din central Business District, centrul de afaceri pe care locuitorii orasului il numesc cu initialele, CBD. Primitor cu strainii, China World se defineste foarte modest ca „locul unde China se intalneste cu lumea”. [...]

O armata foarte discreta de angajati harnici se ocupa de intretinere: ayi, acele „matusi” sau femei de serviciu in uniforma albastra, se ingrijesc de pardoseli si de vitrine, altii, in uniforme cenusii – barbati si femei -, se ocupa de toalete, unde impart sapun si hartie pentru maini. Ei sunt spiridusii dezvoltarii chineze. Dar viata lor nu e deloc una de basm. Aproape toti sunt mingong, muncitori migranti, care si-au parasit cu zecile de milioane satele unde nu exista locuri de munca pentru a veni in masa in metropole in cautarea unei slujbe, inscriindu-se in cea mai mare migratie din istorie. Bogatia unei tari intregi, prima putere economica mondiala in devenire, s-a construit pe umerii acestei mase muncitoare.

La Beijing, ca in majoritatea marilor metropole chineze, unde pretul locuintelor a explodat, multi astfel de muncitori angajati in domeniul serviciilor, pe santiere sau care accepta rand pe rand mici joburi prost platite in asteptarea unui loc de munca mai stabil sunt fortati sa traiasca sub pamant. Aceasta comunitate venita din toate colturile tarii, formata din diferite minoritati etnice, a ajuns pana la urma sa adopte porecla pe care a primit-o: shuzu, „oamenii-sobolani”.

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Nicolae CONSTANTINESCU
An aparitie 2016